Nobels litteraturpris

Tror det må dramatiske endringer til for å redde Nobelprisen

Med en skikkelig overhaling kan Svenska Akademien gjenoppbygge Nobelprisens storhet, mener ekspertene.

TRAKK SEG: Leder Sara Danius gikk av som sekretær i Svenska Akademien i april. Her sammen med Sara Stridsberg, som også har forlatt sin plass i Svenska Akademin. Foto: Jonas Ekströmer/NTB scanpix
TRAKK SEG: Leder Sara Danius gikk av som sekretær i Svenska Akademien i april. Her sammen med Sara Stridsberg, som også har forlatt sin plass i Svenska Akademin. Foto: Jonas Ekströmer/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag ble det klart at Svenska Akademien utsetter årets utdeling av Nobelprisen i litteratur, som følge av skandalene som har rammet kulturinstitusjonen den siste tida. Vinneren av årets pris, vil bli annonsert i forbindelse med 2019-utdelingen, skriver Akademien i en pressemelding.

- Beslutningen er fattet på bakgrunn av at både Akademien og vårt internasjonale omdømme er svekket. Prisarbeidet har kommet langt, og fortsetter gjennom året, men det er nødvendig for Akademien å få tid til å reise seg igjen, gjennomføre et større antall medlemsmøter og gjenskape tilliten til virksomheten innen neste års prisutdeling, står det i pressemeldingen.

Svenska Akademien varsler også en omfattende moderniseringsprosess. Det er særlig muligheten til frivillig avgang og rutiner rundt habilitet og sikkerhetsbelagt informasjon som skal forsterkes.

Fire av de tidligere medlemmene, Kjell Espmark, Peter Englund, Sara Danius og Klas Östergren krever fredag at Svenska Akademien utredes av en krisekommisjon, ifølge Dagens Nyheter.

- Jeg tror det er en nødvendig beslutning, skriver Englund om utsettelsen i en e-post til Kulturnyheterna i SVT.

- Vil ikke miste prestisje så lett

Håkon Kolmannskog, forlagssjef for Samlaget, mener prosessen rundt Svenska Akademien har vært hårreisende, og synes det er riktig at prisen utsettes til neste år.

- Jeg forutsetter at når de deler ut prisen neste år har de gjort mye for å rydde opp. En pris med så lang historie ikke vil miste prestisje så lett, sier Kolmannskog til Dagbladet.

Samlaget har i flere år hatt pressemeldingen klar, i tilfelle Jon Fosse vinner Nobels litteraturpris. På tross av den siste tidas skandaler, mener Kolmannskog at det er like stas hvis det blir Fosses tur neste år, som hvis han hadde vunnet før skandalene.

- Ja, er du gæern. Det er alltid stor usikkerhet, men vi har godt håp. Jon Fosses forfatterskap er på langt nær avslutta, tvert imot er det i en god fase nå, sier Kolmannskog.

- Alvorlig tillitskrise

Også Eirik Vassenden, professor i nordisk litteratur ved Universitetet i Bergen, mener det var riktig å utsette tildelingen av den prestisjetunge litteraturprisen.

- Det er et tegn på at de gjenværende medlemmene innser hvor alvorlig tillitskrisen er. Det virker som de nå forstår at en pris alltid er avhengig av at avsender og utdeler har tilstrekkelig tillit. Ellers er den jo ikke den heder den skal være, sier han.

Vassenden mener utsettelsen er et symptom på hvor alvorlig krisa er, men at det er umulig å forutsi om Svenska Akademien klarer å snu skuta.

- De yngste har gått

- Ikke alle som sitter der er de best egnede til å gjennomføre reformer. Dessverre har de yngste og mest framtidsrettede gått, sier han til Dagbladet.

Utsettelsen av prisen viser at de gjenværende medlemmene av Svenska Akademien begynner å innse hvordan omverden ser på dem, mener Vassenden.

De siste månedenes avsløringer stiller de som har delt ut prisen i et dårlig lys, men ikke de som har fått den.

- I verste fall kan prisen få en annen valør enn den har hatt. Det kan håndteres på en fornuftig måte, men det krever noen mer dramatiske omrokkeringer enn noen små justeringer.

- Vi er dumme naut

Priser er ikke til for dem som får prisen, men de som deler den ut, mener Jon Haarberg, professor i allmenn litteraturvitenskap ved Universitetet i Oslo.

- Derfor priser blir gitt. Det var i utgangspunktet Alfred Nobel som ville sikre seg selv og sitt navn udødelighet, ambisjoner som i dag har blitt overtatt av Svenska Akademien i første instans, og den svenske staten får internasjonal oppmerksomhet ved hjelp av denne prisen, sier han.

Han er generelt kritisk til priser som dette

- Vi er dumme naut som lar oss lure til å tro at de som får priser er fabelaktige og mye bedre enn de andre og til å lese dem, sier Haarberg.

- Klokt og riktig

Det har betydd mye for Cappelen Damm at Kazuo Ishiguro vant fjorårets nobelpris i litteratur, forteller Tine Kjær, direktør for oversatt skjønnlitteratur i Cappelen Damm.

- Det er en stor ære, sier Kjær til Dagbladet.

Hun mener Nobelprisen i litteratur er uhyre viktig, fordi den gir forlagene mulighet til å relansere forfatterens gamle utgivelser og introdusere bøkene for nye lesere.

- Fra sidelinjen virker dette som det eneste riktige å gjøre i lys av alt som har skjedd, for å kunne gi Nobelprisen tilbake den troverdigheten, verdigheten og posisjonen den har hatt. Det høres veldig klokt og riktig ut.

Hun tviler ikke på at Svenska Akademien og Nobelprisen i litteratur kan gjenoppbygge sitt gode rykte.

- Jeg tror det, når de får et mer moderne regelverk, ikke en rest av gamle adelsprivilegier.

Omdømmesmell

Dagbladets kommentator og hovedanmelder, Fredrik Wandrup, mener utsettelsen var riktig.

- Omdømmet har fått seg en skikkelig smell, særlig i Norden, og de står nå igjen som en mannsbastion uten beslutningsdyktighet, sier Wandrup.

Den norske nobelkomiteen ønsker ikke å kommentere utsettelsen, sier komitéleder Berit Reiss-Andersen til Dagbladet.

Det er over 70 år siden forrige gang Akademien utsatte Nobelprisen i litteratur til neste års utdeling. Sist var i 1949. Før det er tildelingen utsatt i 1915, 1919, 1925, 1926, 1927 og 1936.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer