Nobels litteraturpris

Tror det må dramatiske endringer til for å redde Nobelprisen

Med en skikkelig overhaling kan Svenska Akademien gjenoppbygge Nobelprisens storhet, mener ekspertene.

TRAKK SEG: Leder Sara Danius gikk av som sekretær i Svenska Akademien i april. Her sammen med Sara Stridsberg, som også har forlatt sin plass i Svenska Akademin. Foto: Jonas Ekströmer/NTB scanpix
TRAKK SEG: Leder Sara Danius gikk av som sekretær i Svenska Akademien i april. Her sammen med Sara Stridsberg, som også har forlatt sin plass i Svenska Akademin. Foto: Jonas Ekströmer/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag ble det klart at Svenska Akademien utsetter årets utdeling av Nobelprisen i litteratur, som følge av skandalene som har rammet kulturinstitusjonen den siste tida. Vinneren av årets pris, vil bli annonsert i forbindelse med 2019-utdelingen, skriver Akademien i en pressemelding.

- Beslutningen er fattet på bakgrunn av at både Akademien og vårt internasjonale omdømme er svekket. Prisarbeidet har kommet langt, og fortsetter gjennom året, men det er nødvendig for Akademien å få tid til å reise seg igjen, gjennomføre et større antall medlemsmøter og gjenskape tilliten til virksomheten innen neste års prisutdeling, står det i pressemeldingen.

Svenska Akademien varsler også en omfattende moderniseringsprosess. Det er særlig muligheten til frivillig avgang og rutiner rundt habilitet og sikkerhetsbelagt informasjon som skal forsterkes.

Fire av de tidligere medlemmene, Kjell Espmark, Peter Englund, Sara Danius og Klas Östergren krever fredag at Svenska Akademien utredes av en krisekommisjon, ifølge Dagens Nyheter.

- Jeg tror det er en nødvendig beslutning, skriver Englund om utsettelsen i en e-post til Kulturnyheterna i SVT.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer