Tror du disse skremmer norske filmkritikere?

«Indiana Jones» skal bli piratsikker.

(Dagbladet.no): Norske filmanmeldere kan sikkert beskyldes for mye - men piratvirksomhet vil nok komme som en overraskelse på de fleste.

Sommerens storfilmer venter i kø, og for å være på den sikre siden vil filmselskapene ta sine forholdsregler for å sikre at ikke Per Haddal, Øyvor Dalan Vik eller de andre tar opp klipp fra pressevisningene og legger dem ut på nettet.

Selskapet UIP vil både ta i bruk metalldetektorer og night vision goggles (nattbriller).

Stoler på kritikerne

- Dette betyr ikke at vi tror anmelderne er pirater, forklarer presseansvarlig Bentine Lassen i UIP.

Hun har ansvaret for pressevisningen av den kommende «Indiana Jones»-filmen, som kritikerne trolig er heldige nok til å få se hele fire dager før alle andre.

Da må de imidlertid først melde seg på, troppe opp med identifikasjonspapirer i orden, gå gjennom metalldetektor, legge fra seg mobiltelefoner eller andre lagringsmedier, og finne seg i å bli passet på av vektere utstyrt med nattbriller.

- Filmanmeldere må ha verdens beste jobb, og fortjener å bli dyttet rundt. Men er ikke dette likevel litt overdrevet?

TERNINGKAST SEKS?: Nattbriller liknende disse (de var de eneste i vårt bildearkiv) skal brukes av Securitas-vektere som passer på norske filmanmeldere. Foto: SCANPIX/AP
TERNINGKAST SEKS?: Nattbriller liknende disse (de var de eneste i vårt bildearkiv) skal brukes av Securitas-vektere som passer på norske filmanmeldere. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

- Det er ikke uvanlig at vi USA ber oss om å sette i verk slike sikkerhetstiltak. Når det er sagt både kjenner vi og stoler vi på norske anmeldere. Vi tror også at anmeldere og filmselskapene har felles interesse av at filmmediet skal bestå, sier Lassen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke vanlig

Mode Steinkjær, kulturredaktør i Dagsavisen og styremedlem i Norsk filmkritikerlag, tror amerikanernes frykt for anmeldere med pirathensikter er overdreven.

Men så lenge han får sitte og se filmen i fred, utgjør ikke sikkerhetstiltakene noe prinsipielt problem.

- Hvis vaktene begynner å forstyrre oss slik at vi ikke får gjort jobben vår, må vi protestere. Men det har ikke skjedd til nå, sier Steinkjer.

Rune Andersen, presseansvarlig for kontrollavdelingen i Securitas, bekrefter at det er sjelden anmeldere, eller folk flest for den saks skyld, går amok med lagringsmediene.

- Jeg kan ikke huske ett eksempel på at vi har tatt noen i å filme i en kinosal. I den grad jeg kan huske at vi har grepet inn, har det vært fordi folk har brukt mobilen. Men da har de som regel skrevet en tekstmelding eller noe liknende.

- Mobilbrukere på kino må gjerne legges i jern uansett. En vekstbransje, dette?

Tror du disse skremmer norske filmkritikere?

- Nei, det vil jeg ikke si. At vi kalles inn for å gjøre en jobb som dette er som regel begrenset til storfilmene, sier Andersen.