Tror du ikke ungdom leser oppbyggelig litteratur?

Disse bøkene er mer enn underholdende.

FYSIKKROMAN: Kristian Bergquist er en av vinnerne i romankonkurransen til Gyldendal og Nasjonalt senter for realfagsrekruttering, som søkte etter bøker som kan inspirere flere ungdommer til å studere realfag.   
Foto: Sara Johannessen / SCANPIX .
FYSIKKROMAN: Kristian Bergquist er en av vinnerne i romankonkurransen til Gyldendal og Nasjonalt senter for realfagsrekruttering, som søkte etter bøker som kan inspirere flere ungdommer til å studere realfag. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Pedagogisk ungdomslitteratur» er et uttrykk som uttales med en viss eim av gammelt støv. Det lukter moralpedagogiske ungpikebøker og dannelsesromaner. Pirrer ikke leselysten nevneverdig, gjør det vel? Høy litterær status gir det heller ikke.

Like fullt er uttrykket aktuelt for flere nye bøker som har kommet i det siste. Og det behøver ikke være negativt.

To av vårens storsatsinger for ungdom er de amerikanske bestselgerseriene «Matched» og «Uglies». Som vår anmelder påpeker i dag, ligner de både i handling og pedagogisk prosjekt.

Begge er såkalte dystopier, en sjangerbetegnelse som ofte viser til science fiction-fortellinger fra et framtidig og anti-utopisk samfunn. De fleste kjennetegnes også av en kontrollerende og undertrykkende overmakt, gjerne som et resultat av en teknologisk og vitenskapelig utvikling som har gått altfor langt. Sjangeren har røtter helt tilbake til 1800-tallet, med Aldous Huxleys «Vidunderlige nye verden» og George Orwells «1984» som noen av de mest kjente titlene. I det siste har den fått en oppblomstring i ungdomslitteraturen, med serier som Michael Grants «Gone» (2008) og «Dødslekene» av Suzanne Collins (2008), samt de to som vi nå anmelder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer