DEBATT

Tror du kildesorting hjelper miljøet? Tro om igjen

Å skille papp fra plast i søpla har nesten ingen miljøgevinst, men det er ikke så populært å si høyt.

MORSOM, MEN IKKE NØDVENDIG: Atle Antonsen er leid inn for å få deg til å sortere søpla. Han er jo morsom, men budskapet er veldig uvesentlig, sånn egentlig. Foto: Grønt punkt, skjermpdump
MORSOM, MEN IKKE NØDVENDIG: Atle Antonsen er leid inn for å få deg til å sortere søpla. Han er jo morsom, men budskapet er veldig uvesentlig, sånn egentlig. Foto: Grønt punkt, skjermpdump Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

De som ikke driver kildesortering får klar beskjed om å «ta seg sammen» av Atle Antonsen i nye holdningsskapende kampanjer. Videosnuttene med Antonsen er morsomme, men er en klar latterliggjøring av dem som lar være å skille plast fra papp i søppelbøtta.

Det selvsagt fint å drive kildesortinger, bevares, men vit at du ikke hjelper miljøet der du står og stapper melkekartonger inni hverandre så såpevannet flyr veggimellom. Kildesortering og gjenvinning av plast fra husholdninger sparer 0,09 prosent av samlede norske klimautslipp, ifølge tall fra Aftenposten. 

Visstnok behøves flere hundre år med kildesortering av plast for å spare inn utslippene fra en flyreise tur-retur Oslo-San Francisco, regnet per person. 

Altså er klimaeffekten lik null. Du kan kildesortere så mye du bare vil, hver bidige dag livet gjennom, men én ferietur med familien, og det hele var nær sagt meningsløst. 

Det rare er hvor lite politisk korrekt det er å påpeke dette. De som ikke kildesorterer er nesten blitt den nye røykeren. De må snike seg rundt, kaste søpla etter solnedgang og lyve sine nærmeste rett opp i ansiktet. Alt for å ikke være «han fyren».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer