Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lise Myhre er klar med ny Nemi-julebok.

- Tror ikke jeg tegner Nemi om 20 år

Det er snart 20 år siden Lise Myhre startet å tegne Nemi. 

20 år: Lise Myhre har figurert med Nemi på den norske tegneseriehimmelen i snart 20 år. 5.000 striper om den svartkledde heltinnen har det blitt. Her på tegneserieforretningen Tronsmo i Oslo, med hennes største inspirator Charlie Christensens "Arne And". Foto: Endre Vellene
20 år: Lise Myhre har figurert med Nemi på den norske tegneseriehimmelen i snart 20 år. 5.000 striper om den svartkledde heltinnen har det blitt. Her på tegneserieforretningen Tronsmo i Oslo, med hennes største inspirator Charlie Christensens "Arne And". Foto: Endre Vellene Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lise Myhre er aktuell med stor julebok med alltid svartkledde Nemi. Hun kan samtidig feire at det snart er 20 år siden hun startet opp som leverandør av Nemi-visdom.

- Det aller viktigste med Nemi, er kanskje alt hun har formidlet om annerledeshet. At det skal være lov til å være seg selv uansett legning, hudfarge eller klesstil. Folk identifiserer seg med henne, og det er rørende når folk sier til meg at de føler at Nemi er som en venn, sier Lise Myhre.

I disse dager nærmer det seg 20 år siden en liten, svartkledd skikkelse tok form i enden av blyanten hennes. Et vesen med sotete øyne som stadig tiltrekker seg nye lesere, i all sin gotiske prakt.

- Da jeg presenterte henne for redaktøren min første gang, sa han: «Fint, men jeg tror kanskje dette vil appellere til 20 stykker. La oss prøve å trykke det likevel».

Resten er historie. Nemi ble en av de aller største tegneseriesuksessene i Norge.

- Jeg er ikke klar til å slippe henne helt enda. Men jeg tror ikke jeg kommer til å tegne Nemi-striper om 20 år. Jeg har andre fortellinger som også presser seg fram og som jeg har lyst til å fortelle, sier Myhre på tampen av 2016.

Vokst opp med Nemi

Nå opplever serieskaperen at voksne folk kommer bort til henne under signeringer og sier at de lærte seg å lese med Nemi.

- Da forstår jeg at det har gått 20 år, og at det faktisk er unge folk der ute som har vokst opp med henne.

Myhre ser at serien har forandret seg en del siden oppstarten. Lise Myhre var bare 19 år da Nemi «ble født».

- Samtidig som jeg skvetter litt når jeg ser de gamle stripene, så er jeg stolt over å se at kjerneverdiene er de samme. Men jeg visste ikke hva jeg drev med. Etter hvert fikk jeg bedre grep om det fortellertekniske, for selv om jeg startet opp med en stor kjærlighet til tegneserier, var jeg ikke særlig bevandret i stripenes verden. Det å skulle barbere ned en historie til noen få ruter føltes nesten provoserende, ler Myhre. Og sier at hun fikk en bratt læringskurve.

- Men kanskje var det en fordel at jeg ikke helt visste hva jeg drev med? Jeg skapte i alle fall noe som skilte seg ut.

Myhre har aldri vært redd for å gi Nemi klare politiske standpunkt. Vi har å gjøre med en svoren dyrevenn som hater pelsbruk, som bryr seg om både homo- og kvinnekamp – og om hvordan de eldre har det.

- Om noen blir støtt av Nemis holdninger, så får det stå sin prøve. Jeg velger å bruke stemmen min og lar Nemi ha meninger. Dette engasjementet hennes er også en forlengelse av hvem hun er: Beintøff utenpå, men myk inni seg.

Spennende tider

Dersom unge serietegnere spør Myhre til råds, svarer hun:

- Skriv om det som betyr noe for deg, det merkes av leseren at du skriver om noe du brenner for.

Selv er hun takknemlig overfor hver eneste leser, men en ting er hun klar på:

- Jeg må skrive for meg selv i første omgang. Det er jeg som bestemmer hva som er riktig og galt i Nemis univers, det er jeg som kjenner henne best og vet hvor hun bør gå.

De som har fulgt serien vet at det er spennende tider for Nemi, nå som bestevenninnen venter barn. Og selv om det ble slutt mellom Nemi og Grimm, så er han ikke skrevet helt ut av serien, medgir serieskaperen.

- Ellers skal Nemi få lov til å fortsette å være den hun er, sier Myhre om karakteren som elsker sene kvelder, lange formiddager uten stress, drager, Ringenes Herre og ikke minst julefeiring.

Hvordan eventyret om Nemi skal ende, det vet ikke serieskaperen helt.

- Men hva med å åpne en Nemi-fornøyelsespark, Myhre?

- En park med bare spøkelseshus, for eksempel? Ja, det hadde i alle fall vært helt i Nemis ånd, sier Lise Myhre til NTB.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!