Tror ikke på Märthas engler

Prinsesse Märthas englebøker selges som varme hvetebrød, men folk flest er mer enn skeptiske til innholdet.

ENGLETRO: Folk flest stiller seg kritiske til at prinsesse Märtha Louise har evner til å kommunisere med engler. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ENGLETRO: Folk flest stiller seg kritiske til at prinsesse Märtha Louise har evner til å kommunisere med engler. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Hele 68 prosent av oss tror ikke at Märtha har evner til å kommunisere med engler.

En meningsmåling gjort av Ipsos MMI for Dagbladet, viser at bare 15 prosent av befolkningen tror at prinsesse Märtha Louise har evner til å kommunisere med engler og avdøde personer.

18 prosent svarer imidlertid at de ikke vet hva de skal tro, men like fullt viser undersøkelsen at det norske folk er skeptiske til prinsessens budskap.

Trolig omsatt bøker for nærmere 30 millioner Det var i februar prinsessen og hennes engleparter Elisabeth Nordeng lanserte sin andre «englebok», som er basert på pensum fra den såkalte engleskolen. Nå er den også solgt for utgivelse i Tyskland, Nederland, Belgia og Danmark. Forlag i Sverige, Italia, og på Island, kjøper trolig også rettighetene til å utgi boka.

«Englenes hemmeligheter» gikk rett inn på andreplass på Bokhandlerforeningens liste over bestselgende generell litteratur.

Dagbladets beregninger, med utgangspunkt i gjeldende utsalgspris i de ulike europeiske landene, viser at totalopplaget på de norske og utenlandske bøkene trolig har en verdi på rundt 33 millioner kroner.

FORFATTERDUO: Sammen med englepartner Elisabeth Nordeng har Märtha Louise lansert sin andre englebok «Englenes hemmeligheter». 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORFATTERDUO: Sammen med englepartner Elisabeth Nordeng har Märtha Louise lansert sin andre englebok «Englenes hemmeligheter». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

«Møt din skytsengel» er fremdeles til salgs i en del norske og utenlandske bokhandlere, men englepartnerne har trolig omsatt bøker for nærmere 30 millioner kroner.

- Cappelen Damm har rettighetene til utgivelser i Norge, mens forfatterne selv holder rettighetene til utlandet. Det er derfor vanskelig å kommentere salget for Europa totalt, eller å vurdere realitetene bak de tallene Dagbladet presenterer, sier Ida Berntsen, forlagssjef for sakprosa i Cappelen Damm.

Kritiske Meningsmålingen fra Ipsos MMi viser også at folk er kritiske til at prinsesse Märtha blandes inn i englesaken, og mange mener at prinsessens engasjement for engler påvirker kongehusets omdømme.

Bare fire prosent av de spurte mener at englefokuset er positivt for kongehusets omdømme, mens helle 47 prosent mener at Märthas flørt med engler og englefjær påvirker kongehusets omdømme på en negativ måte.

Samtidig er det 46 prosent av de spurte som mener at flørten med englene ikke har noen betydning for kongehusets omdømme.

Kvinnene Undersøkelsen viser også at norske kvinner gir større aksept for prinsessens opptatthet av engler og karma. Menn er langt mer bombastiske når de besvarer spørsmålene om Märthas englevirksomhet.

Folk fra Vestlandet og Nord-Norge er mest skeptisk til engleflørten.

Oslo, 20120229. Prinsesse Märtha Louise (40) og hennes englepartner, Elisabeth Nordeng (43), holdt onsdag kveld et publikumsarrangement hos forlaget Cappelen Damm. i forbindelse med boka «Englenes hemmeligheter. Deres natur, språk og hvordan du åpner opp for dem» 

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Oslo, 20120229. Prinsesse Märtha Louise (40) og hennes englepartner, Elisabeth Nordeng (43), holdt onsdag kveld et publikumsarrangement hos forlaget Cappelen Damm. i forbindelse med boka «Englenes hemmeligheter. Deres natur, språk og hvordan du åpner opp for dem» Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Undersøkelsen viser også at de med høyest inntekt er mest skeptisk til englene og deres liv i nærheten av kongefamilien.

I boka «Englenes hemmeligheter skildrer prinsesse Märtha og Elisabeth Nordeng syv erkeengler, og meditasjonsøvelser som skal hjelpe leserne å få kontakt med dem. Forfatterne bruker også opplevelser fra sitt eget liv, og prinsessen forteller åpent om hvor mye kontakten med englene har betydd for henne.

- Som prinsesse er jeg født inn i en familie der det var veldig sånn at vi måtte oppfører oss pent hvis vi var pyntet opp i fine klær. Det var jo ekstremt kjedelig. I tillegg hadde jeg veldig kort hår som, til min mors store forargelse, ikke ville vokse ut. Derfor fikk jeg en stor sløyfe midt på hodet så jeg i alle fall ikke skulle se ut som en gutt. Alle disse tingene ble veldig låst mot det å være jente, har Märtha Louise tidligere uttalt til Dagbladet.

På påskefjellet Tradisjonen tro gikk toget med kong Harald (75) og dronning Sonja (74) til påskefjellet forrige fredag. Med seg til Prinsehytta i Sikkilsdalen hadde de prinsesse Märtha Louise, Ari Behn og deres tre døtre, Maud Angelica, Leah Isadora og Emma Tallulah.

Mens kongeparet blir værende i Sikkilsdalen hele påsken, skal Märtha og familien bare være der deler av påsken.

Kronprinsfamilien er ikke med på den tradisjonelle påskefeiringen på Prinsehytta, og det er ikke kjent hvor de feirer påsken i år.

MÄRTHA OG ARI: Har begge gitt ut flere bøker. Nå er de på påskeferie på fjellet. 
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix POOL
MÄRTHA OG ARI: Har begge gitt ut flere bøker. Nå er de på påskeferie på fjellet. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix POOL Vis mer

Men kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit tar ofte med seg Marius, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus på sin nybygde hytte i Uvdal eller til sjøhytta på i Risør.

I Dagbladet påskeaften kan du lese om hvem som er mest poopulær i kongefamilien og hvor fornøyd folk er med jobben de kongelige gjør.


PÅ PÅSKEFJELLET: Märtha Louise og Ari Behn har tatt med seg sine tre døtre til Prinsehytta i Sikkilsdalen for å feire påske med kongeparet. 
Foto: Kyrre Lien / Scanpix .
PÅ PÅSKEFJELLET: Märtha Louise og Ari Behn har tatt med seg sine tre døtre til Prinsehytta i Sikkilsdalen for å feire påske med kongeparet. Foto: Kyrre Lien / Scanpix . Vis mer