Tror ikke på rasende billige bøker

Møt Norges bokkonge på nett, Harald Haugen. Send inn spørsmål nå.

(Dagbladet.no): Harald Haugen var tidlig ute da han startet nettutgaven av bokhandelen sin, Haugen Bok, i 1998. Det var lurt.

I dag omsetter nettbokhandeleren for like mye per dag som han ved oppstarten gjorde i måneden. Og salg over nett står for halvparten av bokhandlerens totale omsetning, som i fjor var på 63 millioner kroner.

Ifølge den nye bransjeavtalen skal han nå få selge bøker med rabatt på linje med bokklubbene. Han er glad.

- Jeg synes det er veldig positivt å få lov til å konkurrere på lik linje med bokklubbene, det har vi jo aldri fått lov til før, sier han til Dagbladet.no.

- På andre siden er jeg glad for at ikke prisene blir totalt frie. Det tror jeg ikke hadde vært til gagn for bransjen. Da ville kanskje noen bestselgere fått kraftige avslag, mens mange gode forfattere som aldri kommer i bokklubb, ville kommet i bakevja.

Tror ikke på prisras på skolebøker


- Hva kommer dere til å gjøre når den nye bransjeavtalen inntrer?

- Vi kommer til å konkurrere. Men det ville være lite klokt av meg å fortelle konkurrentene hva vi vil gjøre i januar.

STADIG OPPOVER: Harald Haugen har lenge klart å tjene penger på nettsalg. Nå tror han på enda større vekst. Når han får den nye bransjeavtalen i lomma. Foto: Espen Røst S.
STADIG OPPOVER: Harald Haugen har lenge klart å tjene penger på nettsalg. Nå tror han på enda større vekst. Når han får den nye bransjeavtalen i lomma. Foto: Espen Røst S. Vis mer

Hva innebærer ny bransjeavtale?

  • Fortsatt fastpris på skjønnlitteratur, faglitteratur og sakprosa. Perioden med fastpris gjelder utgivelsesåret og fram til 1. mai året etter. (Med en innlagt mulighet til å forlenge.)
  • Det kan gis en rabatt på inntil 12,5 prosent på ny skjønnlitteratur og sakprosa. Rabattmuligheten gjelder alle salgskanaler.
  • Bokhandlene har ikke lenger enerett på salg av skolebøker og skolebøkene unntas fra fastprisordningen. Lærebøker til universitet og høyskoler vil fortsatt ha fastpris.
  • Partene forhandler fortsatt om en overgangsordning for skolebøkene, slik at distriktsbokhandlene får tid til å omstille seg. Partene ber også om en forlengelse av gjeldende bransjeavtale for å sikre en forsvarlig saksbehandling.

    Les også:

  • Flere rabatter
  • Alt om bransjerotet

- Hvordan ser du på å selge skolebøker?

- Jeg tror overhodet ikke på et prisras på skolebøker. Marginene på skolebøker er langt dårligere enn på skjønnlitteratur og er svært tidkrevende å jobbe med. Vi kommer ikke til å sette igang en kjempestor priskonkurranse.

- Men fortjener ikke skoleelevene snart billigere bøker?

- Jo, det har i aller høyeste grad fortjent billigere pris. Men det har alltid vært forlagene som har bestemt prisen.

Han forklarer at så lenge forlagene setter høye innkjøpspriser til bokhandlene, blir det begrenset hvor billige de kan selge skolebøkene - selv med fripris.

- Hvis det i tillegg kommer en ny skolereform om to år er jeg redd vi får ytterligere prisoppgang, fordi forlagene da skal produsere nye bøker i full fart, sier han.

- Jeg tror absolutt ikke det er på skolebøker den store konkurransen med fripris vil komme. Og jeg tror heller ikke Rema, Rimi eller andre vil selge skolebøker. Til det er skolebøker et altfor stort kompleks å jobbe med.

Hva vil egentlig skje med den nye bransjeavtalen? Blir det billigere å kjøpe bøker? Spør bokhandleren!