STJÅLET: Bilderammene til Rembrandts «Storm på Genesaretsjøen» og Vermeers «Konserten» står fremdeles tomme i Isabella Stewart Gardner Museum i Boston. Bildene ble stjålet 18. mars 1990, og de er fremdeles ikke kommet til rette. Foto: Josh Reynolds / AP / NTB scanpix
STJÅLET: Bilderammene til Rembrandts «Storm på Genesaretsjøen» og Vermeers «Konserten» står fremdeles tomme i Isabella Stewart Gardner Museum i Boston. Bildene ble stjålet 18. mars 1990, og de er fremdeles ikke kommet til rette. Foto: Josh Reynolds / AP / NTB scanpixVis mer

Tidenes største kunstran

Tror mafiaboss sendte byttet til IRA. Nå kan han ha tatt hemmeligheten med i graven

Etterforsker Charley Hill mener mafiabossen James «Whitey» Bulger satt med løsningen om hva som skjedde med maleriene. Men forrige uke ble Bulger drept i fengsel.

Tidlig på morgenkvisten 18. mars 1990 tar to menn seg inn i Isabella Stewart Gardner Museum i Boston. De ser ut som politimenn, men er egentlig tyver. Det er St. Patricks day, og i byen pågår fremdeles den fuktige feiringen av den irske helgenen.

Inne på museet går de to mennene i gang med å binde og kneble sikkerhetsvaktene ved hjelp av håndjern og tjukk teip. Deretter tar de seg god tid til å gå gjennom galleriet.

De neste 81 minuttene bruker de på å plukke ned mesterverk etter mesterverk - fra Rembrandt, Vermeer, Degas og Manet, ifølge The Boston Globe.

De aller største verkene skjærer de løs.

Da Boston våknet dagen derpå, var det til et museum fullt av tomme rammer. Slik står det den dag i dag, 28 år etter. Hvor maleriene er blitt av, er et mysterium.

Etterforsker Charley Hill, som var sentral i oppklaringen av Skrik-tyveriet fra Nasjonalgalleriet i Oslo, at han vet hvor maleriene havnet opp. Det til tross for at mannen som Hill i mange år koblet til kunsttyveriet døde i forrige uke.

Historiens største

Tyveriet er kalt det største kunsttyveriet i historien, med en samlet verdi på en halv milliard dollar - eller svimlende 4150 millioner norske kroner.

STJÅLET: Vermeers «Konserten» (1658-1660). Foto: REUTERS / Gardner Museum / Handout
STJÅLET: Vermeers «Konserten» (1658-1660). Foto: REUTERS / Gardner Museum / Handout Vis mer

De to aller mest kjente verkene som ble stjålet den kvelden var Rembrandts «Storm på Genesaretsjøen» og Vermeers «Konserten».

Begge maleriene er svært verdifulle. Da Aftenposten skrev om kunsttyveriet i anledning 20-årsdagen for kuppet, ble verdien av de to maleriene til sammen vurdert til nesten tre milliarder kroner, og Vermeers «The Concert» alene til over én million.

- Det er den hvite hvalen blant alle stjålne malerier, har sikkerhetsvakt Anothony Amore sagt om Vermeer-maleriet til Harvard Magazine.

På tross av en utlovet dusør på ti millioner dollar har ingen av verkene noensinne blitt sett igjen, skriver The Guardian.

Saken fortsetter under videoen.

KUNSTTYVERI: Nederlandsk politi har offentliggjort denne overvåkningsvideoen som viser hvordan tyver kunne holde på uforstyrret i 35 minutter og få med seg malerier vedt opp mot en milliard kroner. (Dette er ikke samme tyveri som omtalt i saken). Vis mer Vis mer

- IRA-sympatisør

Etterforsker Charley Hill er tidligere ansatt i Scotland Yard, og har i mange år koblet den tidligere mafiabossen James «Whitey» Bulger til kunsttyveriet. Bulger ble i forrige uke drept i fengsel, der han sonet to livstidsdommer for totalt elleve drap.

DØD: James «Whitey» Bulger døde i fengsel i forrige uke. Om han visste hva som skjedde med maleriene, kan han ha tatt meg seg hemmeligheten i grava. Foto: AFP / NTB scanpix
DØD: James «Whitey» Bulger døde i fengsel i forrige uke. Om han visste hva som skjedde med maleriene, kan han ha tatt meg seg hemmeligheten i grava. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Hill tror Bulger hadde en nøkkelrolle i hva som skjedde med maleriene etter at de ble skåret ut av rammene sine den natta.

- På morgenen den 18. mars 1990 ville til og med hundene i Sør-Bostons gater ha visst at Whitey var involvert enten før, under eller etter ranet. Whitey var en IRA-sympatisør, han elsket å assosiere seg selv med «saken», og var involvert i våpensalg og dopleveranser til den irske republikken, sier Hill ifølge The Guardian.

- Sendt til Irland

Fra tidlig på 70-tallet var Bulger leder for en irsk-amerikansk gjeng som terroriserte Boston, samtidig som han som informant foret FBI med informasjon om rivaliserende kriminelle. Charley Hill tror maleriene ble sendt av gårde til Irland som en del av en avtale med en gjeng tilknyttet Den irske republikanske armé (IRA).

STJÅLET: «Storm på Genesaretsjøen» av Rembrandt. Foto: AP Photo/Isabella Stewart Gardner Museum
STJÅLET: «Storm på Genesaretsjøen» av Rembrandt. Foto: AP Photo/Isabella Stewart Gardner Museum Vis mer

- Etter at en forsendelse av våpen og ammunisjon ble stoppet av den irske marinen ved kysten utenfor County Kerry i 1984, følte Whitey at han skyldte sine venner i republikken. Jeg tror han tilbød dem maleriene, sier Hill.

Han understreker at det ikke finnes noen beviser for å støtte hans teori, men sier at han bekjemper kunstkriminalitet både «rasjonelt og irrasjonelt, intellektuelt og følelsesmessig» - og at denne teknikken har fungert godt for ham.

- Ikke en person av interesse

Etter å ha fulgt en rekke ledetråder og tips, mange av dem fra kriminelle kontakter, er Hill overbevist at maleriene fremdeles er gjemt i Irland et sted.

Anthony Ames, som er sikkerhetsvakt hos Gardner museum, tror imidlertid ikke at Hills teori stemmer. Han mener det ikke finnes bevis til å støtte Hills påstand.

- Bulger var ikke en person av interesse i Gardner-saken, sier han, ifølge Artnet.

- Selv om Bulger ikke bestilte ranet til å begynne med, ville han ha tatt kontroll over operasjonen like etter at den hadde funnet sted, sier imidlertid etterforsker Hill, ifølge The Guardian.