Tror på boikott av nobelfesten

Om israeler vinner litteraturprisen. Direkte fra kl. 12.30.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): I formiddag rettes verdens kulturinteresserte øyne mot Sverige, og offentliggjøringen av Nobels litteraturpris klokken 13.00.

Svenske journalister og kommentatorer - som sitter nærmest kildene i Svenska Akademien - blir intervjuet av nyhetsbyråer og aviser verden over, for å gi sine vurderinger av hvem de tror vinner. De tar som regel feil hvert år.

Norske Kjell Askildsen, Per Petterson og Jon Fosse figurerer for øvrig et stykke nede på bettingselskapenes lister over mulige mottakere.

Brukte kodeord
(Nesten) sikkert er det at ingen utenfor Akademiet vet hvem som vinner i år. I fjor ble det mistenkt at vinneren hadde lekket, da oddsen på Le Clezio plutselig stupte dagen før avgjørelsen, skriver nyhetsbyrået AP.

- Vi har tatt flere forholdsregler for å sikre oss at dette ikke blir gjentatt i år, sier Peter Englund, akademiets nye permanente sekretær etter Horace Engdahl.

Han har for øvrig bakgrunn fra den svenske sikkerhetstjenesten.

Englund forteller videre at medlemmene i akademiet har brukt kodeord om de ulike kandidatene når de har vært diskutert i offentlige rom - for eksempel på restaurant.

KVINNE OG AMERIKANER: Joyce Carol Oates er en av flere amerikanere som nevnes i år. FOTO: SCANPIX
KVINNE OG AMERIKANER: Joyce Carol Oates er en av flere amerikanere som nevnes i år. FOTO: SCANPIX Vis mer

Fjorårets vinner Jean-Marie Le Clezio ble for eksempel omtalt som Chateaubriand, mens britiske Doris Lessing ble kalt «Little Dorrit».
Harry Potter ble kjælenavnet til Harold Pinter.

Støtter Dylan
I år er oddsen lavest på israelske Amos Oz foran tyske Herta Müller og en trio av amerikanere - Joyce Carol Oates, Philip Roth og Thomas Pynchon.

I fjor skapte det debatt da Horace Engdahl kom med kritiske uttalelser om amerikansk litteratur.

- Selvsagt er det mektig litteratur i alle store kulturer, men du kommer ikke fra det faktum at Europa fortsatt er den litterære verdens sentrum... ikke USA, uttalte han til AP.

I år har blant annet den danske litteraturprofessoren Anne-Marie Mai offentliggjort at hun har nominert Bob Dylan som en reaksjon mot Englunds uttalelser.

Sist en amerikaner vant prisen var Toni Morrison i 1993.

OUTSIDER: Bob Dylan er nominert, men passer ikke helt inn i kriteriene juryen vanligvis går etter. FOTO: SCANPIX
OUTSIDER: Bob Dylan er nominert, men passer ikke helt inn i kriteriene juryen vanligvis går etter. FOTO: SCANPIX Vis mer

Tror på boikott
Flere av de svenske ekspertene mener en politisk pris er på sin plass i år.

— Jag håper at Salman Rushdie får prisen som en markering for ytringsfrihet, sier Gabriel Byström, kultursjef i Gøteborg-Posten til Svenska Dagbladet.

Spørsmålet er hva som skjer hvis israelske Amos Oz får prisen.

- Han er et ladet valg når antiisraelske strømninger vokser i Sverige. Man kan vente seg en boikott av nobelfesten, men Oz' forfatterskap er fantastisk, sier Björn Wiman, kultursjef i Expressen.
 

 

FAVORITT: Israelske Amos Oz. FOTO: SCANPIX
FAVORITT: Israelske Amos Oz. FOTO: SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer