Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tror på full frifinnelse

Ekspertene mener hullene i aktoratets bevisføring er for store til å få Michael Jackson pedofilidømt. Nå setter forsvarerne inn skytset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Etter ni uker med anklager fra statsadvokat Tom Sneddon, er det nå forsvarsadvokat Thomas Mesereaus tur til å innkalle vitner.

De fleste av aktoratets 87 vitner hadde ikke mye godt å si om Michael Jackson. Men flere av aktoratets vitner ble likevel ikke de «gode» vitnene påtalemyndigheten hadde forventet og håpet på.

De viktige vitnene

Forsvarets grilling av vitnene avdekket blant annet at flere av dem hadde hevnmotiver etter å ha fått sparken fra Jacksons Neverland.

Utsagnene til 80 av de 87 vitnene til aktoratet vil ikke ha noen avgjørende betydning for utfallet av straffesaken.

Av aktoratets vitner er det bare sju som kan karakteriseres som viktige: 

• Tidlig på nittitallet kjøpte Michael Jackson seg fra anklager om seksuelle overgrep mot en liten gutt. Hans mor vitnet og er ubetinget et av de viktigste anklagevitnene. Hun naglet Jackson til overgrep og kunne fortelle at hennes mindreårige sønn hadde sovet i «Jackos» seng minst 60 ganger. Hun gjorde et solid inntrykk i retten.  

• Sønnen til Jacksons tidligere hushjelp vitnet. Han hevdet at han hadde sett «Jacko» føre hånda ned i underbuksa til offeret. Detaljert beskrev han hvordan den 46 år gamle Jackson berørte den lille guttens kjønn. Han ga åpenbart et godt inntrykk overfor retten.  

• Jacksons tidligere sikkerhetsvakt Ralph Chacon hevdet at han hadde sett «Jacko» ha munnsex med en gutt i dusjen. Forsvaret forsøkte å dra vitnemålet i tvil, men lyktes bare delvis. 

• Offeret - en da 13 år gammel kreftsyk gutt - fortalte i detalj hvordan Jackson hadde forgrepet seg på ham seksuelt to ganger. Ekspertene som har fulgt rettssaken på nært hold for de mange TV-kanalene og avisene som har vegg-til-vegg-dekning av saken, mener at guttens vitnemål var greit, men ikke mer. Selv om han fortalte om overgrep, gjorde gutten ikke det inntrykket aktoratet hadde håpet på. 

• Broren til offeret ga heller ikke noe positivt inntrykk da han inntok vitneboksen. Han hevdet å ha sett broren bli befølt. Spørsmålet er om juryen tror ham. Et viktig vitne, men usikkert hvordan han ble oppfattet. 

• Moren til gutten ble heller ikke aktoratets stjernevitne. Hun fortalte fantasifullt om Jacksons planlagte kidnapping av hele hennes familie. Forsvaret hadde ingen problemer med å trekke hennes troverdighet i tvil. Istedenfor å være et kronvitne, festet det seg et inntrykk av at hun hadde forsøkt å melke Jackson for penger. Konklusjon: Hennes vitnemål verken styrket eller svekket anklagene. 

• De fleste trodde Debbi Rowe, som har to barn med Jackson, ville benytte muligheten til å angripe ham. Hun er i konflikt med Jackson vedrørende deres barn. I fjor sluttet han også å betale bidrag til henne. Rowe tegnet et helt annet bilde av Jackson enn hun har gitt i avhør med politiet. Hennes forklaring ble overraskende nok positiv for Jackson.

Artistvenner i retten

Det er ventet at forsvarets mange vitner vil fortelle helt andre historier om Jackson. Danser og filminstruktør Wade Robson (23) fra Australia har allerede vitnet og kunne fortelle at han som ung gutt kom til USA, og at Jackson tok seg av ham.

-  Jeg har sovet i senga til Michael flere ganger. Det skjedde aldri noe slikt som Michael er anklaget for, sa Robson.

Det er ventet at flere personer i underholdningsbransjen vil vitne til fordel for Jackson.

FORSVARER: Thomas Mesereau.
AKTOR: Tom Sneddon.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!