Tror på kjærligheten

Har du mistet troen på kjærligheten, kan den nye britiske storfilmen «Love Actually» være akkurat hva du trenger. Hugh Grant spiller en statsminister som forelsker seg i en tjenestepike.

LONDON (Dagbladet): I det siste har Hugh Grant flere ganger uttrykt at han tenker på å slutte som skuespiller fordi presset rundt store filmer skremmer vannet av ham.

- Jeg tror du må være en spesiell type person for å kunne trives med å åpne en film på 2500 kinoer og så oppleve at en hel verden følger med på hvor mye den tjener inn første helga. For meg er det tortur, sier Grant der han sitter tilbakelent i mørk dress og hvit skjorte på Dorchester Hotel.

«Rampete»

«Love Actually» er en romantisk komedie med ti kjærlighetshistorier, et dusin superstjerner i rollene og massevis av varm julefølelse - servert i beste britisk stil. Filmen har norgespremiere fredag.

- Men er det særlig sannsynlig at en statsminister ville falt for en tjenestepike?

- Ja, det tror jeg absolutt. Jeg liker den dynamikken der, sier Grant og smiler avslappet.

Martine McCutcheon, som spiller tjenestepiken, har derimot helt andre bekymringer. Dette er nemlig den første filmrollen til den tidligere såpestjernen fra «Østkanfolk».

- Jeg var nervøs første dagen, men Hugh var fantastisk å spille mot. Han er rampete, med masse humor. I sminken pleide vi alltid å sende hverandre grove tekstmeldinger for å se hvem som kunne overgå hverandre, sier hun og ler. Og forteller at Grant er god til å kysse også.

Selv forberedte ikke Hugh Grant seg spesielt til rollen som statsminister. Men han glemmer aldri da han traff den australske konservative statsministeren John Howard på et cocktailparty for noen år siden.

- Jeg drakk altfor mye og ble full. Etter at statsministeren hadde holdt en tale, gikk jeg opp til ham og sa: «Du var jo skikkelig morsom, enda du alltid virker så kjedelig på tv.» Jeg tror han hatet meg, sier Grant og ler.

Drømmelag

Filmens manusforfatter, Richard Curtis, har også skrevet manus til «Notting Hill», «Bridget Jones' dagbok» og «Fire bryllup og en gravferd». Dette er hans regissørdebut, og han sparer ikke på kruttet. Det blir bryllup, begravelse, avstandsforelskelse, utroskap, vennskap og flere tilfeller av kjærlighet ved første blikk.

- «Love Actually» er ment som en film hvor alle høydepunktene i flere historier til sammen utgjør en historie, sier han.

For å fortelle de mange historiene, har Curtis innkalt et drømmelag av gamle og nye stjerner: Hugh Grant, Emma Thompson, Colin Firth, Liam Neeson, Bill Nighy, Alan Rickman og Rowan Atkinson samt de to amerikanske stjernene Billy Bob Thornton og Laura Linney.

- Hvordan klarte du å samle så mange stjerner?

- Siden det er ti forskjellige historier, trengte jeg bare hver skuespiller til ei ukes innspilling. Og da tror jeg det rett og slett ble vanskelig å si nei. Det ville jo vært uhøflig, sier Curtis, eller «den britiske Spielberg», som mediene ynder å kalle ham.

Morsom Neeson

Oscar-vinner Liam Neeson forteller at han alltid har vært fan av Curtis. I filmen spiller han en sørgende enkemann som strever med å komme innpå stesønnen.

- Jeg elsker manuset hans, spesielt hvordan det hele tida tar nye vendinger. Dessuten var det gøy for meg å kunne være litt morsom.

«Love Actually» kostet 23 millioner pund, eller vel 270 millioner kroner, å lage, men er spådd en fortjeneste på hele 250 millioner pund. Curtis mener det er den «ultimate romantiske komedien» han alltid har drømt om å lage. Og skal man tro responsen filmen fikk på filmfestivaler i Toronto og Los Angeles, har han ingen grunn til bekymring. Publikum elsket den over to timer lange filmen som får fart på både tårekanaler og lattermuskler, ofte samtidig.

Ikke annenfiolin

Filmen holdes langt unna realisme, men det er et punkt i filmen hvor den britiske statsministeren tar et oppgjør med den amerikanske presidenten (Billy Bob Thornton), og sier at Storbritannia ikke lenger ønsker å spille annenfiolin til stormakten. Kan det tolkes som et politisk budskap?

- Nei, det var ment som et romantisk virkemiddel. Men det er jo interessant å se hvordan meningsmålingene har utviklet seg siden jeg skrev filmen, sier Curtis.

ROMANTISK KOMEDIE: Hugh Grant har en av hovedrollene i den stjernespekkede romantiske komedien «Love Actually», som har norsk kinopremiere fredag. Her er Hugh Grant og Martine McCutcheon på den britiske premieren i London i går.