Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tror på norsk film

Den svenske filmkritikeren Johan Croneman tror på et norsk filmunder.

-  Hvis dere kan få alle parter i norsk filmproduksjon til å dra i samme retning, tror jeg på et norsk filmunder, sier Johan Croneman.

Han er en profilert filmkritiker og kommentator i den svenske avisa Dagens Nyheter.

For to uker siden skrev Croneman en kronikk hvor han spår at Norges tid som u-land innen film er forbi.

Det er Den Norske Filmskolen som skal revolusjonere norsk film, ifølge ham. Skolen er med sine ni år, den yngste i Norden. Croneman vil gi elevene tid.

-  Jeg har sett mye dårlig, norsk film. Men i det siste har jeg sett flere gode kortfilmer av tidligere filmskolestudenter. De går løs på etablerte filmsjangrer med mindre respekt enn sine mer berømte nordiske filmbrødre. Innen fem eller ti år tror jeg det er Norge som baner vei i det nordiske filmmiljøet, sier han.

Croneman nevner de tidligere filmskoleelevene Sara Johnsen og Roar Uthaug. Johnsen regisserte prisbelønte «Vinterkyss» og Roar Uthaug debuterer som spillefilmregissør i høst med skrekkfilmen «Fritt vilt».

Han skryter også av mer etablerte regissører som Pål Sletaune, som sist regisserte «Naboer» og Stig Andersen, som regisserte dokumentarfilmen «Komme dit rike» om kong Haakon og Dronning Maud.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media