Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tror på OSCAR - igjen

Thor Heyerdahl jr. (73) er ikke alene om å tro at den nye «Kon-Tiki»-filmen kan få en Oscar-statuett.

... AND THE WINNER IS: Thor Heyerdahl jr. viser fra Oscar-statuetten som hans far fikk for dokumentarfilmen «Kon-Tiki» i 1951. Han håper og tror at den nye filmen skal gi Norge en ny Oscar.
Foto: Anders Grønneberg
... AND THE WINNER IS: Thor Heyerdahl jr. viser fra Oscar-statuetten som hans far fikk for dokumentarfilmen «Kon-Tiki» i 1951. Han håper og tror at den nye filmen skal gi Norge en ny Oscar. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

BYGDØY (Dagbladet): - Men jeg går ikke rundt og tenker på det, sier sønnen til den legendariske oppdageren og vitenskapsmannen.

I 1951 fikk Thor Heyerdahl Oscar for sin Kon-Tiki-dokumentar.

Het kandidat Filmeksperter Dagbladet har snakket med, har tro på at Kon-Tiki kan stå på nominasjonslista til beste fremmedspråklige film når neste års Oscar-utdeling går av stabelen i februar.

- «Kon-Tiki» er en het kandidat til å bli Norges bidrag til Oscar-nominasjonsprosessen.

Det til tross, selv om fjorårets «Sykt lykkelig» ble nominert framfor «Oslo, 31. august», viser det at man ikke skal ta noe for gitt, mener Dagbladets filmanmelder Mikal Godø, som ga «Kon-Tiki» terningkast fem.

Åpenbar kandidat Hvert år plukker en norsk jury ut en film som Norges bidrag til Oscar-prisens kategori beste fremmedspråklige film. Deretter velger det amerikanske filmakademiet ut hvilke filmer som faktisk nomineres - og hvilken som til slutt får den prestisjetunge statuetten.

- «Kon-Tiki» framstår som en åpenbar kandidat fordi den er underholdende, og kommersiell nok til at den har relativt gode sjanser, sier redaktør i filmmagasinet Rushprint, Kjetil Lismoen.

- «Kon-Tiki» er en storfilm, og basert på Norges tidligere bidrag til kampen om å bli Oscar-nominert, har den de rette kriteriene. «Max Manus» har for eksempel vært Norges bidrag, og det overrasker meg ikke om «Kon-Tiki» går samme skjebne i møte, sier Vegard Larsen, programleder i «Filmbonanza».

Små sjanser Godø påpeker at selv om «Kon-Tiki» skulle bli norsk Oscar-kandidat, levner han den små sjanser i den endelige kampen om statuetten.

- Jeg tror «Kon-Tiki» blir valgt fordi den har såkalt Oscar-vennlige egenskaper:

Den frir til et bredt publikum, og er en episk fortelling på samme måte som «Max Manus». Men dette er ikke nødvendigvis gode egenskaper for å vinne en pris i kategorien «beste fremmedspråklige film», sier Godø.

Får ros - De vil ikke gi prisen til en Hollywood-film på sparebluss, som folka bak «Kon-Tiki» har innrømmet at dette er, sier Godø.

MOTTOK PRISEN: I 1951 kom den amerikanske filmprodusenten Sol Lesser til Norge for å overrekke Thor Heyerdahl Oscar-statuetten. Bortsett fra den animerte kortfilmen «Den danske dikteren», som vant i 2006, er det fortsatt Norges eneste Oscar. Foto: Scanpix
MOTTOK PRISEN: I 1951 kom den amerikanske filmprodusenten Sol Lesser til Norge for å overrekke Thor Heyerdahl Oscar-statuetten. Bortsett fra den animerte kortfilmen «Den danske dikteren», som vant i 2006, er det fortsatt Norges eneste Oscar. Foto: Scanpix Vis mer

I går satt Thor Heyerdahl jr. sammen med kongefamilien i Operaen og så spillefilmen om sin fars ferd over Atlanteren - på den tiden var han selv en gutt på ni år.

Filmen får ros i alle leirer, det eneste Heyerdahl jr. er litt uenig i, er måten Herman Watzinger er framstilt på. Han er likevel innforstått med at regissør og skuespillere tar seg kunstnerisk frihet.

Ullmann tror på Oscar - Jeg forstår at filmen trenger en slik karakter, man da burde de gitt rollen et annet navn, sier Heyerdahl jr.

Men ellers er han strålende fornøyd og siterer sin gode venn, Liv Ullmann, som han møtte i Haugesund forrige uke:

- Det var den beste filmen hun hadde sett, en klar Oscar-kandidat, sa hun. Det er sterke ord fra en kritisk filmskaper. Ikke lett for meg å være objektiv, det er blitt en strålede film om en historie hele verden kjenner.

«Kon-Tiki»-regissørene Joachim Rønning og Espen Sandberg legger ikke skjul på at de har Oscar-ambisjoner.

Michael Douglas - Det har vi. Først må vi bli nominert som norsk Oscar-kandidat, men er vi så heldige, så vil vi sette inn alle ressurser. For det er en hard kamp om den statuetten, sier de to til Dagbladet.

Nettopp derfor kan en Oscar være innenfor rekkevidde. Det mener også Kon-Tiki Museets markedssjef Halfdan Tangen jr. Han forteller om stor Hollywood-bevissthet rundt Kon-Tiki-ferden, den 60 år gamle dokumentaren og den ferske spillefilmen.

- Michael Douglas møtte Heyerdahls forlegger, Johan Stenersen, i New York i 1996. Han sa at de måtte sikre seg filmrettighetene og ikke selge det til de store selskapene, sier Tangen jr.

Ble tilbudt 200 dollar Paramount Pictures tilbød Heyerdahl 200 dollar for de uredigerte dokumentarfilmrullene på slutten av 40-tallet, som takket nei til skambudet. Svenske Artfilm gjorde 16 mm-filmen til 35-mm kinofilm, og resten er historie:

- Filmen fikk Oscar i 1951 og er i dag sett av 30 millioner på kino og 500 millioner på TV, sier Tangen jr.

HAR ALT: - Spillefilmen har alt det som skal til for Hollywood og en Oscar, sier markedssjef for Kon-Tiki-Museet, Halfdan Tangen jr. (t. v.) - sammen med Thor Heyerdahl jr. utenfor Kon-Tiki Museet. Foto: Anders Grønneberg
HAR ALT: - Spillefilmen har alt det som skal til for Hollywood og en Oscar, sier markedssjef for Kon-Tiki-Museet, Halfdan Tangen jr. (t. v.) - sammen med Thor Heyerdahl jr. utenfor Kon-Tiki Museet. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media