Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tror Shakespears hodeskalle er stjålet

- Noen har i historiens løp tatt hodet hans.

HODELØS?: Arkeologer og forskere ved Staffordshires univeristet mener at William Shakespeares hodeskalle er stjålet fra graven hans. Foto: NTB Scanpix
HODELØS?: Arkeologer og forskere ved Staffordshires univeristet mener at William Shakespeares hodeskalle er stjålet fra graven hans. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): William Shakespeare var en av Englands største poeter og dramatikere.

3. mai i 1616 døde han 52 år gammel, etter å ha gitt verden stykker som «Hamlet» og «Romeo og Julie». Han ligger begravet i Treenighetskirken i Stratford, i en grav som bare er en meter dyp.

Det er denne graven en rekke arkeologer fra Staffordshires universitet har undersøkt den siste tida, i anledning at det er 400 år siden han gikk bort.

En av oppdagelsene deres tyder på at noen har stjålet skallen til dramatikeren.

- Ikke her Shakespeare ligger i en relativt anonym grav. På gravsteinen hans står det ikke noe navn, men et lengre dikt.

Det avsluttes på følgende måte: «Blessed be the man that spares these stones, And cursed be he that moves my bones».

På norsk betyr dette at den som styrer unna graven bør møte velsignelse, men at de som rører den bør forbannes.

Om en forbannelse hviler over dem som har stukket av med dikterens hodeskalle er ikke sikkert, men arkeologen Kevin Colls konkluderer med at den er borte.

- Det er en rar forstyrrelse ved gravens ende, og vi har en fortelling som tilsier at noen i historiens løp har tatt hodet hans, forteller Colls til BBC.

Brukt radar Ifølge den britiske statskanalen er historien Colls refererer til en nyhetsartikkel fra 1879, hvor det stod at troféjegere hadde stjålet hodeskallen i 1794. Til nå har artikkelen blitt sett på som fiksjon.

- Jeg er overbevist over at skallen hans ikke er her i Treenighetskirka i det hele tatt, mener Colls.

Forskerne har imidlertid ikke brutt opp Shakespeares siste hvilested, men har brukt en teknikk som lar dem se hva som befinner seg under steinen.

Til tross for å ikke ha funnet noe særlig mer oppsiktsvekkende enn en hodeløs Shakespeare, sier Colls at det har vært en ære å kunne granske gravstedet.

- Man vet aldri hva man finner når man har sånne prosjekter. Og det er mange myter og legender om graven til «the Bard» (dikterens kallenavn, journ anm), mener Colls.

Hemmelige beskjeder Dette er ikke første gang myter og legender om dramatikeren kommer fram i nyere tid.

I 2014 skrev Dagbladet om Petter Amundsen, som etter over 10 år med leting har funnet koder og beskjeder i Shakespears tekster.

Hans funn og teorier er blitt fulgt av media, blant annet gjennom tv-serier, dokumentarfilmer og boka «Organisten» av Erlend Loe.

Amundsen mente da blant annet å ha bevis for at William Shakespeares verker ikke er skrevet av forfatteren selv, og at de inneholder et skattekart til en skjult skatt.

Stykket «Double Falsehood» er en annen av tingene ved dramatikeren som er omdiskutert.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!