Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Tror unge jenter har et behov for en serie som «Skam»

På mandag starter sesong to av den populære serien.

 SKAM:   Disse unge jentene spiller hovedrollene i Skam. (Fra venstre) Ina Svenningsdal (Chris), Ulrikke Falch (Vilde), Lisa Teige (Eva), Josefine Frida Pettersen (Noora) og Iman Meskini (Sana). Foto: NRK
SKAM: Disse unge jentene spiller hovedrollene i Skam. (Fra venstre) Ina Svenningsdal (Chris), Ulrikke Falch (Vilde), Lisa Teige (Eva), Josefine Frida Pettersen (Noora) og Iman Meskini (Sana). Foto: NRK Vis mer

(Dagbladet): I fjor høst introduserte NRK oss for Eva og de andre ungdommene på Hartvig Nissens videregående i Oslo, i serien «Skam».

- Lever i en blogg Hver dag kunne man følge karakterene og deres liv gjennom filmer og bilder på deres egne kontoer i sosiale medier, før disse ble flettet sammen i en episode i slutten av uka.

Seriens karakterer har egne kontoer på sosiale medier og rundt 80 000 Instagram-brukere følger NRK-profilene.

Ifølge tall fra NRK hadde første episode blitt sett 253 000 ganger i starten av januar, der webstreaming utgjør størstedelen av seermassen, og det helt uten noen form for promotering.

Dette er jo et nettdrama som lever i en blogg på P3.no og sosiale medier er integrert som en del av historiefortellingen. På sosiale medier får man se hvordan karakterene interagerer med hverandre, og man kan gå dypere inn i universet, sier redaksjonssjef for TV i NRK P3, Håkon Moslet.

- Et behov for dette Han sier serien i utgangspunktet er laget for 16 år gamle jenter, men at den nå er i ferd med å få stor appell for flere, uavhengig av alder og kjønn.

- Vi tror at unge jenter har et behov for en serie som «Skam», og at dette kan være et verktøy for å styrke selvbildet og gjøre hverdagen deres bedre. «Skam» er laget på 16-åringenes premisser, sier Moslet.

Det skal ha blitt gjort grundig research for at redaksjonen som lager serien skulle vite mest mulig om aldersgruppa.

- Før vi begynte skulle redaksjonen vite alt som er å vite om 16-åringer. Vi skulle vite hvilke drømmer de har og hva de er redde for. Redaksjonen har gjort mange dybdeintervjuer og flere av karakterene er et resultat av disse samtalene, sier Moslet.

Skuespillerne skjermes Svært mange har altså fulgt med på serien, men de færreste vet hvem skuespillerne er. Dette er helt bevisst fra NRK sin side.

- Vi vil jo ha mest fokus på serien. De skuespillerne er veldig unge, jeg tror det er fint at de blir skjerma litt. De merker jo også populariteten til serien, har Moslet tidligere uttalt til Dagbladet.

Serien som tar for seg de vanskelige problemstillingene i ungdommens liv nå til dags, alt fra russetida til kjæresteproblemer, og hvordan karakterene takler disse er nå klar med en ny sesong. Denne har premiere mandag 29. februar.