BOK-AKTUELL: Marit Christensen kommer med bok om Wenche Behring Breivik. Foto: Lars Eivind Bones
BOK-AKTUELL: Marit Christensen kommer med bok om Wenche Behring Breivik. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

Trosser advokat-trusler og gir ut Breivik-bok

- Jeg har kommet over nye opplysninger, sier Marit Christensen.

Aschehoug har bestemt at Marit Christensens bok om Wenche Behring Breivik skal utgis i nær framtid. Avdødes advokater kan forsøke å torpedere planene.

Forfatter Marit Christensen og forlaget Aschehoug står på sitt og vil i løpet av kort tid utgi boka «Moren», historien om mora til massemorder Anders Behring Breivik. Dette til tross for at Wenche Behring Breivik, før hun døde i mars i år, ønsket at boka skulle stanses.

Ifølge Aftenposten er utgivelsdatoen satt til 15. november.

- Vi fikk vite først i går at utgivelsesdato er satt for boka. Nå må vi se det litt an hva vi velger å gjøre, sier advokat Hans Marius Graasvold til Dagbladet.

Graasvold, som representerer den avdøde kvinnen sammen med advokat Ragnhild Torgersen, raser nå mot den planlagte bokutgivelsen.

- Skinndiskusjon - Den snarlige utgivelsesdatoen betyr at manus må ha blitt levert forlaget omtrent samtidig som vi startet diskusjonen om bokas innhold. Det har altså vært en skinndiskusjon. Jeg ser det som et overtramp, ikke bare fra Marit Christensen, men også fra forlaget, sier Graasvold og utdyper:

- Aschehoug har besluttet dette, uten dialog med oss. Når de bare har forholdt seg til hva deres egen forfatter sier, er de ikke godt nok opplyst. Vi reagerer på hvordan Aschehoug har opptrådt i denne saken. De bør tenke på at de har et rykte å ta vare på som et seriøst og godt forlag, sier advokaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hans Marius Graasvold sier de nå vil vurdere om de skal gå til rettslige skritt, begjære en midlertidig forføyning, i et forsøk på å få bokutgivelsen stanset.

- Vi vil gjøre en vurdering av det, og det må skje fort. Det er ikke noe poeng i å gå til retten etter at boka er utgitt, sier Graasvold.

- Ny, viktig info - Det har vært for mange dumme diskusjoner om ting som folk ikke vet noe om. Derfor vil jeg vente med å kommentere til boka foreligger, sier Marit Christensen til Dagbladet.

Hun lar det likevel skinne igjennom at hun mener boka har sin plass i offentligheten.

- Jeg har fått ny og viktig informasjon. Derfor vil jeg ut med dette. Jeg er journalist, og samfunnsoppdraget kommer i første rekke, sier Christensen.

Også forlagsdirektør Kari Spjeldnæs i Aschehoug sier hun vil vente med å kommentere saken til boka er i handelen.

- Forlaget utgir boka, og det vil skje ganske snart. Advokat Graasvold har ikke tatt direkte kontakt med forlaget om denne saken en eneste gang etter sommerferien, poengterer hun.

Marit Christensens advokat Jon Wessel-Aas trekker fram at Wenche Behring Breivik i januar i år underskrev en erklæring hvor hun aksepterte at Christensen kan bruke opplysningene fra samtaler og dagbøker som «grunnlag for publisering av sitt journalistiske og litterære arbeid med tematikken».

- Erklæringen gir uttrykk for det Christensen og forlaget mener er de vilkårene som gjelder, sier Wessel-Aas.