Trosser Putins ordre

Russlands fremste opposisjonelle nekter å holde kjeft.

STILLER TIL VALG: Alexei Navalny er Putins farligste fiende. / Foto: AFP / NTB / Scanpix
STILLER TIL VALG: Alexei Navalny er Putins farligste fiende. / Foto: AFP / NTB / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Bloggeren og den politiske aktivisten Aleksei Navalny nekter å gi seg etter at en domstol i Russland idag opprettholdt dommen fra 2013 om underslag. Dommen gjør at han ikke kan stille til presidentvalget neste år, der president Vladimir Putin ventes å stille. Han er klar favoritt, med en oppslutning fra mer enn 80 prosent av velgerne.

Varsler åpen kamp

Men Navalny sier han ikke er bundet av dagens dom fordi han i fjor ble frikjent i den samme saken av Den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Dermed varsler Navalny fortsatt åpen kamp mot Putin. Navalny ble den russiske systemkritiske opposisjonens fremste figur da han ledet de store demonstrasjonene mot valgfusket under parlamentsvalget i 2011.

Det var han som lanserte slagordet om at Putins parti, Forente Russland, var «Partiet for kjeltringer og banditter». Navalny var før det en kjent blogger som hadde avslørt russisk korrupsjon.

Politisk underslag

Dagens dom betyr at Navalny ikke legger seg flat for systemet men fortsetter å slåss. Mens dommeren leste opp dommen twitret Navalny. Han hevdet at dagens dom var en blåkopi av dommen i 2013, inkludert komma-feil og stavefeil. Det betyr i så fall at dagens dom ikke tar hensyn til dommen i menneskerettighetsdomstolen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer