Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«The Witcher» på Netflix

Trosser slakten - elsket av fansen

«The Witcher» ble møtt med slakt og skuldertrekk fra kritikerne, men elskes av fansen. Nå er den verdens største serie, ifølge dataselskap.

SEERSUKSESS: Netflix' nye fantasy-storsatsing «The Witcher» trosser lunkne anmeldelser. Video: Netflix Vis mer

HBOs «Game of Thrones» er blant annet kjent for storslagne kampscener. Siden seriens siste episode i fjor, har imidlertid et annet slag stått i kulissene: kampen om å fylle tomrommet etter den vanvittig populære fantasyserien.

Forventningene sto derfor i taket da Netflix annonserte serien «The Witcher», basert på bøkene med samme navn av den polske forfatteren Andrzej Sapkowski.

Lunkne anmeldere

Bøkene om Geralt of Rivia, den ensomme uhyrejegeren som dreper fabeldyr og monstre mot betaling, danner også grunnlaget for en av verdens mestselgende dataspillserier. I Netflix' serie spilles han av Henry Cavill, kjent fra blant annet «Man of Steel» (2013).

Tidlige omtaler hyllet serien, og fansen fastholdt at «The Witcher» ville overgå «Game of Thrones».

Så kom de lunkne anmeldelsene. Entertainment Weekly ga serien strykkarakter, og beskrev den som «grusom». The New York Times sammenliknet den med en lavbudsjettproduksjon.

Dagbladets anmelder var heller ikke solgt.

- Vi er fortsatt et godt stykke unna Westeros, skrev han, og trillet en firer på terningen.

- Størst i verden

Alt tyder imidlertid på at fansen gir blanke i anmelderne.

Nettstedet Business Insider skriver at «The Witcher» for øyeblikket er den serien det er størst interesse for i hele verden.

Det er dataselskapet Parrot Analytics som melder dette, beregnet ut ifra en standardisert metode for måling av publikumsinteresse på tvers av sendeplattformer.

«The Witcher» passerte Disney Plus' «The Mandalorian», en eventyrserie satt i «Star Wars»-universet, i løpet av åtte dager etter premieren 20. desember. Netflix-serien er nå størst både i USA og internasjonalt. «The Mandalorian» hadde premiere i november i fjor, og erstattet da «Stranger Things» som USAs største serie.

Ifølge The Guardian har serien også toppet lister over de høyest vurderte Netflix-serier og -filmer på TV-nettstedet IMDb. Serien har for øyeblikket en score på 8,6 av 10 mulige poeng, basert på nesten 140 000 brukeranmeldelser.

Ikke faktiske seertall

På nettstedet Rotten Tomatoes, som måler filmer og serier etter anmeldelser og seervurderinger, har «The Witcher» en anmelderscore på 60 prosent, mot en seerscore på hele 93 prosent.

Rett før nyttår gikk Netflix ut med flere lister over årets mest sette produksjoner, ifølge Deadline. På listen over årets mest sette serier i USA blir «The Witcher» bare slått av den tredje sesongen av «Stranger Things». I England og Australia tar den førsteplassen.

Ifølge Variety baserer disse listene seg på et system der alle strømminger på mer enn to minutter i løpet av de første 28 dagene etter premieren regnes som en visning.

Tallene for «The Witcher» skal delvis være regnet ut med utgangspunkt i prognoser basert på de første ti dagene etter premieren. Netflix har ikke publisert seriens faktiske seertall.

Blant norske seere er «The Witcher» årets nest mest sette serie, bare slått av norske «Hjem til jul», ifølge opplysninger Netflix har gitt til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media