BLIR VIST: Det har vært mye kontrovers rundt den norskproduserte dokumentaren «The Magnitsky Act» de siste ukene. Nå skal filmen vises i Oslo. Foto: Piraya Film
BLIR VIST: Det har vært mye kontrovers rundt den norskproduserte dokumentaren «The Magnitsky Act» de siste ukene. Nå skal filmen vises i Oslo. Foto: Piraya FilmVis mer

Trosser truslene om søksmål - arrangerer verdenspremiere på omstridt dokumentar

«The Magnitsky Act» vises på Cinemateket i Oslo på lørdag.

(Dagbladet): Det forteller produsent Torstein Grude i det norske filmprodusentselskapet Piraya Film til Dagbladet.

- Det er gledelig å kunne stå bak verdenspremieren på vår egen film, og det er befriende å få vist den. Dokumentaren har blitt omtalt verden over, og den siste tida har vår integritet som filmskapere vært under angrep, sier Grude til Dagbladet.

- Det er samtidig mye faktafeil som har versert, så det blir deilig å få vist den i Oslo, fortsetter han.

«The Magnitsky Act» skal altså vises førstkommende lørdag på Filmens Hus i Oslo klokka 13.30, skriver Cinemateket på sine hjemmesider.

Møtt sterk motstand

Som Dagbladet tidligere har omtalt rettes det i «The Magnitsky Act» svært kontroversielle påstander rundt historien og dødsfallet til den verdenskjente russiske korrupsjonsvarsleren Sergej Magnitskij. Han døde i russisk fengsel i 2009.

Etter at en uferdig versjon av filmen lakk ut, møter skaperne av «The Magnitsky Act» sterk motstand fra partene som omtales i dokumentaren. Magnitskijs etterlatte mener blant annet at filmen er ærekrenkende og at den nedverdiger avdøde Sergei Magnitskij.

BAKGRUNN: Derfor krangler de om «The Magntisky Act»

Avlyste premiere

Kortfilmfestivalen i Grimstad skulle tidligere i juni ha vist den omstridte dokumentaren, men tok filmen av programmet. Festivalen fortalte da at de ikke hadde råd til å gå inn i et eventuelt søksmål.

Avlysningen ble offentliggjort av festivalen etter stort juridisk og politisk press fra den amerikanske forretningsmannen og aktivisten Bill Browder. Han mener filmen er sterkt ærekrenkende, og har i lengre tid stoppet flere planlagte visninger i Europa og Norge.

- Propaganda-film

- Dersom filmen blir vist på lørdag er dette det norske folks første mulighet til å få med seg en statsstøttet propaganda-film fra Kremlin. Filmen forsøker å hvitvaske rollen russiske myndigheter har i drapet på Sergei Magnitskij, sier Bill Browder til Dagbladet.

Filmprodusent Torstein Grude er ikke enig:

- At Browder mener filmen er en propagandafilm fra Kremlin opplever jeg som rent vrøvl fra en dypt uetterrettelig spinndoktor. Filmen og våre funn taler for seg. Vi inviterer til inngående gransking av kildematerialet, sier han.

Forkastet søksmål

«The Magnitsky Act» er senere blitt vist under en privat visning i museet Newseum i sentrum av Washington D.C..

Stavanger tingrett har for kort tid siden forkastet et søksmål fra Browder hvor forretningsmannen sendte inn et krav om forhåndssensur av den norskproduserte dokumentaren.

KOMMENTAR: Den kinkige sannheten av Dagbladets kulturredaktør Sigrid Hvidsten