Trosser truslene

Truslene har haglet mot den norske popartisten Deeyah (30) både i Norge og utlandet. Men hun er bestemt på å kjempe, og er nå musikalsk tilbake, skriver bladet Henne.

Den norske artisten, tidligere kjent som Deepika, er for tiden bosatt i Atlanta i USA, etter å ha måttet forlate London på grunn av stadige trusler. Tåsen-jenta så seg nødt til å forlate Norge i 1997 etter gjentatte episoder med hets og trusler fra deler av innvandrermiljøet i Oslo.

Mislykket stunt

I et portrettintervju over ni sider i juliutgaven av magasinet Henne, forteller artisten om et mislykket PR-stunt arrangert av plateselskapet, hvor hun skulle «liksom-jobbe» på Bik Bok på Oslo City i to uker.

– Men det gikk helt galt. Trusseltelefonene rant inn: «Tar deg i kveld.» «Vi skal voldta deg.» «Skjære opp magen din.» «Pule deg.» «Hore.» «Mora di er hore.» Masse sånt. Til slutt kjøpte jeg en enveisbillett til London, sier hun til Henne.

Det kommer også fram at hun til slutt ikke kunne gå ut alene, og at hun ofte måtte ha venner til å passe på seg. Men til tross for beskyttelse ble det ofte slåsskamper.

Likevel fortsatte den unge artisten å kjempe for det hun tror på. Deeyah forteller til bladet at negative medieoppslag om innvandrere ofte kan resultere i en frykt for å ødelegge for hele miljøet. Dermed blir taushet en mulig utvei.

– Da aksepterer man faktisk at det er ok med mishandling av kvinner, at det er ok at tokulturell ungdom har det vanskelig, sier hun til bladet, og forteller at det er denne «muren av taushet» hun har bestemt seg for å bryte.

Ikke lenger redd

Ifølge artikkelen går dagene med til å skrive musikk. Sist vi hørte noe fra artisten var i fjor med albumet «Ataraxis». I tillegg er hun aktiv i organisasjonen International Campaign Against Honour Killings.

Nå har hun lært seg å leve med frykten.

– Etter rundt ti år med dette har jeg sluttet å bry meg om hva folk mener de vil gjøre med meg hvis de fikk mulighet til det, sier Deeyah til Henne.