Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Trøst for vasstrukne

MÅGERØ (Dagbladet): - Nå har følk vørti passe blæute og kæille, så nå er det på tie å kåma sei innadørs! sier Per Johan Skjærstad på brei løtensdialekt. Han har vært lur nok til å utgi spørrebok i anledning den bedrøvelige sommeren. Med den kan innetida kortes ned og lavtrykk dempes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

La gå at været ikke blir penere av løtensokningens «1000 spørsmål og svar om Norge og nordmenn», men det blir nå ikke styggere, heller. Og dersom hjernecellene er i ferd med å svinne av mangel på aktivitet, kan Skjærstads spørsmål av varierende vanskelighetsgrad gjøre noe med den saken.

Men Skjærstad er den første til å innrømme at sjøl om man kan besvare alle spørsmål i boka, så garanterer det på langt nær medlemskap i «intelligenssnobbeklubben» Mensa Norge.

- Nei da! Lista ligger ikke foruroligende høyt. Ett av poengene er jo at alle skal ha mulighet til å svare på noe . Både ung og gammel, unger og foreldre. Den som leser en og annen avis, et ukeblad i ny og ne og ser TV-nyheter vil trolig komme seg brukbart igjennom boka. Og i mellomtida kan et par regnværsdager ha gått unna, uten at de har irritert magasår på folk, ler Skjærstad.

Høysesong

- Jula, påsken og sommerferien er høysesong for spørrebøker. Og særlig blaute ferier gjør at folk lettere griper til slik harmløs moro, sier Skjærstad, og han bør vite det for han har begått spørrebok før. En om norsk popmusikk. Og der er han på hjemmebane.

Han er best kjent som mannen bak «Frem fra glemselen», en plateserie som har fanget opp den norske skatten av skillingsviser som dermed er bevart for ettertida. Siden 1974 er det solgt mer enn 1 million plater i serien. I august kommer nummer 19 og nummer 20 er trolig klar til seriens 25-årsjubileum i 1999. Uten Skjærstads innsats ville neppe mange av visene overlevd.

Dessuten har Skjærstad hatt egne musikksider i flere regions- og lokalaviser og på den måten har han holdt seg oppdatert om absolutt alle popmusikksjangere, fra danseband til heavy metal.

Minst to om dagen

Men nå handler det om tidtrøyte for folk som har blitt vannet fra oven ei stund. Vi er mange som vurderer å gjøre om grasplenen til akvarium, eller anlegge en liten karpedam.

Men hvor tar han alle spørsmål fra?

- Det er så ymse. Ideene kommer fra ulike medier, oppslagsverk, aktualiteter og arrangementer. Jeg har som mål å lage minst to spørsmål om dagen. Det blir helst flere. En kan lage spørsmål om alt . Her på Mågerø ferierer for eksempel kongefamilien like borti veien her. Det skulle gå an å vri til et par spørsmål av det, mener Skjærstad.

- Er du noen gang blitt tatt for feil i spørrebøkene dine?

- Etter den første, om popmusikk, var det en som ringte. Men jeg husker ikke hva feilen gikk ut på...

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!