MYK TRØST: Sykehusmusa Rasmus og ildsjelene som har utviklet dette myke verktøyet for å hjelpe de yngste pasientene ved Oslo universitetssykehus, er Årets navn 2018. Foto: Jørn H. Moen
MYK TRØST: Sykehusmusa Rasmus og ildsjelene som har utviklet dette myke verktøyet for å hjelpe de yngste pasientene ved Oslo universitetssykehus, er Årets navn 2018. Foto: Jørn H. MoenVis mer

Årets navn er Rasmus på Riksen

Trøst til de aller minste og sykeste

Kosedyret Rasmus er et viktig verktøy for å få alvorlig syke barn til å forstå det smertefulle og skremmende de må gjennom.

Kommentar

Årets navn 2018 er en høyst uvanlig prisvinner. Han er et 65 cm langt kosedyr laget av polyester. Utviklet gjennom mange års arbeid av ildsjeler ved Oslo Universitetssykehus for å hjelpe syke barn gjennom vonde og krevende behandlinger.

Han er et eksempel på at små og nære ting kan ha veldig stor betydning. I det høyteknologiske helseforetaket er Rasmus det viktigste middelet for å dempe angst og usikkerhet hos de aller yngste. Rasmus bidrar også til å redusere traumer og bruk av tvang.

Helsevesenets ildsjeler

Det var Ragnhild Hals, spesialsykepleier og leder for barne- og ungdomsprogrammet ved Oslo universitetssykehus, og hennes kolleger, som tok figuren i bruk på begynnelsen av 2000-tallet. Siden den gang har sykehusmusa hjulpet utallige barn gjennom ubehagelige tester, undersøkelser og kritiske operasjoner.

Denne prisen er en heder til Rasmus-skapernes innsats for de minste pasientene.

Dette er det 17. året Dagbladet deler ut den høythengende prisen. Årets navn skal gå til noen som har gjort en forskjell, et sterkt inntrykk, prestert noe ekstra. Vinneren kåres av Dagbladets redaktører, i samråd med leserne som også stemmer på de ulike kandidatene.

Overveldende engasjement

Det var i juni i år at Dagbladets Magasinet publiserte en 15 siders dokumentar om helsevesenets lille, store helt Rasmus. Gjennom tre måneder fulgte journalist Trude Lorentzen og fotograf Jørn H. Moen små barn som fikk hjelp under behandling. Reportasjen gjorde Rasmus mer kjent for et bredere lag av befolkningen.

Kosedyret Rasmus ble nominert som Årets navn i Dagbladet, sammen med en rekke andre kandidater fra politikk, idrett og underholdningsverdenen, så som Knut Arild Hareide, Marit Bjørgen og Gunhild Stordalen. Responsen blant Dagbladets lesere på sykehusmusas kandidatur har vært helt overveldende.

Sjelden har vi sett et så stort engasjement for en Årets navn-kandidat.

En annerledes historie

Helsestoff har i mange år vært en viktig del av Dagbladets journalistikk. Vi ser på dette stoffet som en sentral del av vårt samfunnsoppdrag. Vi er opptatt å lage grundige og faktabaserte reportasjer om de viktigste helseutfordringene samfunnet står overfor, de store folkesykdommene.

Vi legger svært stor vekt på kvaliteten i vårt helsestoff, det handler bokstavelig talt om lesernes liv.

Men Rasmus på Riksen er en litt annen historie enn den vi vanligvis forteller. Den viser innsatsen til noen av de mange heltene i norsk helsevesen. Visst gjøres det feil, og visst er det mangler i norsk helsevesen, men vi må aldri glemme at hver dag går det titusener av leger, sykepleiere, hjelpepleiere, helsefagarbeidere, spesialister og andre på jobb der de gir alt for å redde liv og helse.

De har harde og krevende jobber, og mange opplever å jobbe under trange budsjetter og stort arbeidspress. Men Rasmus på Riksen viser hvilket engasjement og dedikasjon de møter pasientene med.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.