TAKKET VÆRE 50 års jubileet for året 1968 er boka «Ekte sekstiåttere spiser ikke seipanetter» kommet i ny utgave. Hans «Samlede tristesser i utvalg» fins også fortsatt i butikken og anbefales på det varmeste.
TAKKET VÆRE 50 års jubileet for året 1968 er boka «Ekte sekstiåttere spiser ikke seipanetter» kommet i ny utgave. Hans «Samlede tristesser i utvalg» fins også fortsatt i butikken og anbefales på det varmeste.Vis mer

Trøstende latter fra en broder i nøden

Nils-Fredrik Nielsens tristesser er evig aktuelle.

Meninger

DEN SÅKALTE AFORISMEN er en sjeldent brukt litterær sjanger. Enkle setninger som snur opp ned på tilvante forestillinger og forvandler det selvsagte til sin motsetning. «I korthet» (1986) heter en samling norske eksempler, redigert av Håvard Rem. Her er mye godt, fra forfattere som Fredrik Stabel og Aksel Sandemose, Per Roald og Olaf Bull. Men etter at denne boka kom, trådte en av de beste i bransjen fram på arenaen, nemlig sosiologen Nils-Fredrik Nielsen (1945-2005), best kjent for boka «Ekte sekstiåttere spiser ikke seipanetter» (1984), omtalt i denne spalten forrige torsdag.

I EN TID DER bøker har ytterst kort levetid, har denne utgivelsen fra 2007 hittil overlevd makuleringsovnene.
I EN TID DER bøker har ytterst kort levetid, har denne utgivelsen fra 2007 hittil overlevd makuleringsovnene. Vis mer

HAN UTGA EN håndfull bøker. Kjent er særlig hans samlinger med tristesser, et ord han fant på selv for å beskrive sin one line’ere. «Et menneskeliv er kort – og overveiende trist», som den første setningen i første bok lyder. Nielsen avviser ethvert forsøk på å motvirke en slik innsikt med «et narrespill av optimisme». Han skriver: «Det kan nok virke en stund, men ikke i lengden.» Tristessesamlingene bar titlene «Det er aldri for sent å gi opp» (1993), «Det er aldri umulig å mistrives» (1995), «Det er aldri for tidlig å angre» (1995) og «Det er aldri for grått til å være sant» (1999).

VERDEN ER FULL av dårlige nyheter, men her er en god. Fortsatt er boka «Samlede tristesser i utvalg» (2007) i salg gjennom vanlige bokhandler. Der fins disse fire bøkene, som da de kom, solgte i 10 000 eksemplarer. Det må sies å være bra for bøker som stort sett inneholder sannheter som er nedslående. «Når nøden er størst, er hjelpen nærmest borte.» «Mannen i gata blir lett overkjørt.» «Det største problemet menneskene står overfor i dag er om de skal le eller gråte.»

SLIKE FORMULERINGER er et middel mot tunge tanker. Man er ikke alene. Nielsen er også der med sine trøstende sentenser. «Han levde som om hver dag skulle være den forrige.» «Av jord er du kommet for å bli en liten stund.» Her er til slutt en fra meg: «En svart latter forlenger livet.»

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.