Trøtt besøk

Kongelunsj, tapaslunsj, datasmell og et trøtt besøk.

BERGEN (Dagbladet): Mens festspillfiffen i sin intellektuelle ubemidlethet kiver om adgang til den såkalte Kongelunsjen, trekker vi mer genuint ånds-engasjerte til det arrangementet som virkelig teller: Norsk Komponistforenings årlige tapaslunsj.

I dette forum, der høyden på abstraksjonsnivået bare overgås av hvitvinsglassenes, presenterte i går Erling Sandmo hele fire nye cd-er med norsk samtidsmusikk, og samtalte dessuten med komponistene Rolf Wallin og Knut Vaage foran en intenst lyttende forsamling.

Dessverre rant tida ut idet vi var helt på randen av å få oppklart hvorfor Hitler og Stalin fant modernismen truende, men hvis komponistforeningen opprettholder standarden på serveringen, kommer pressekorpset definitivt mer enn gjerne tilbake til saken neste år.

  • Samme Rolf Wallin, årets allestedsnærværende festspillkomponist, måtte for øvrig ty til Vidar Sandbecks bruktbil-poesi onsdag kveld. Det skjedde da Wallins elektronisk utrustede «kontrolldress» gikk på en datasmell som resulterte i helt uplanlagte lyder under en konsert. «Du skulle bare sett'n hvis motor'n ville gå,» siterte Wallin under pausen som oppsto, og røpet dermed en forankring i det folkelige som viser at steget fra bruktbiler til moderne samtidsmusikk er kortere enn selv vi i kulturpressen tenker over til daglig. Det åpner unektelig perspektiver, uten at vi helt har rukket å tenke ut hvilke.
  • Bergen er en blid by i disse dager, men at festspillivet krever kondisjon, ble ettertrykkelig dokumentert under verdenspremieren på Jon Fosses «Besøk» på DNS' Lille Scene. Fra bakerste rad lød etter hvert snorkelyder av ikke ubetydelig styrke, og selv i teatersalongens dunkelhet lot det seg ikke skjule at det var øyelokkene til selveste teatersjef Bentein Baardson som hadde tapt kampen mot tyngdekraften. Ikke skal vi antyde at «Kejser og galilæer»-premierefesten fra kvelden i forveien satt tungt i teatersjefen, vi var ikke til stede der, men av en eller annen grunn rant oss i hu en kjent teatermanns replikk da en birolle-geit en gang kom til å gjøre sitt fordømte på scenen: «En tarvelig oppførsel, men for en kritiker!».
  • Og stadig uten sammenlikning: I dag er det kritikerseminar i Bergen.