Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Trøtt og traurig thriller

ALFABETET: Det er åpenbart for mange bokstaver i alfabetet til at Sue Grafton kan klare å holde koken til siste bokstav. BOK: Det er handlingen i «T for troløs» i et nøtteskall, i tillegg er det et sideplott om et slitent ektepar som har gått til søksmål etter en bilulykke. Med andre ord er det relativt fredelig og rolig i den lille kaliforniske byen Santa Teresa, hvor Kinsey driver sin praksis som privatetterforsker.

Vi er kommet til desember 1987, og «T for troløs» er Sue Graftons bok nummer 20 i den pågående alfabetserien. Med det tempoet hun holder nå, vil Grafton (født i 1940) være fulltidsforfatter til hun er bortimot åtti år. Ingen rolige pensjonistdager, når man har seks kriminalromaner å fullføre ...

To fortellere

«T for troløs» skiller seg fra andre Kinsey Millhone-bøker ved at det er to fortellerstemmer – vanligvis er alt observert fra jeg-personen Kinseys ståsted, men i denne romanen får vi også ta del i livet til den mystiske Solana Rojas.

Hun er den skruppelløse sykepleieren som steller enslige, eldre mennesker, for så å ta livet av dem på en diskret måte og stikke av med det hun kan av penger og eiendeler.

Opplegget har fungert mange ganger før, og hun har ingen grunn til å tro at det ikke vil gjøre det når hun skal ta seg av gamle Gus.

Bedagelig kos

Til å være en kriminalroman om en psykopat, er «T for troløs» temmelig snill og uskyldig, tempoet er bedagelig og stemningen overveiende koselig, akkurat som Kinsey-serien til dels har vært de siste åra.

«T for trøtt»

Boka vil sikkert tilfredsstille svorne fans – har man lest de 19 foregående, så leser man naturligvis den 20. i rekken også.

Men så er det disse bokstavene: «T for trespass» er oversatt til «T for troløs».

Det er åpenbart ikke så viktig at originaltittel og oversettelse har samme meningsinnhold. Rent skrivemessig er det ikke noe å utsette på boka, handlingen holder mål rent teknisk, det er bare så veldig slapt og forutsigbart hele veien. Kanskje tittelen egentlig burde vært «T for trøtt»?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media