Trøtt og traurig thriller

ALFABETET: Det er åpenbart for mange bokstaver i alfabetet til at Sue Grafton kan klare å holde koken til siste bokstav. BOK: Det er handlingen i «T for troløs» i et nøtteskall, i tillegg er det et sideplott om et slitent ektepar som har gått til søksmål etter en bilulykke. Med andre ord er det relativt fredelig og rolig i den lille kaliforniske byen Santa Teresa, hvor Kinsey driver sin praksis som privatetterforsker.

Vi er kommet til desember 1987, og «T for troløs» er Sue Graftons bok nummer 20 i den pågående alfabetserien. Med det tempoet hun holder nå, vil Grafton (født i 1940) være fulltidsforfatter til hun er bortimot åtti år. Ingen rolige pensjonistdager, når man har seks kriminalromaner å fullføre ...

To fortellere

«T for troløs» skiller seg fra andre Kinsey Millhone-bøker ved at det er to fortellerstemmer – vanligvis er alt observert fra jeg-personen Kinseys ståsted, men i denne romanen får vi også ta del i livet til den mystiske Solana Rojas.

Hun er den skruppelløse sykepleieren som steller enslige, eldre mennesker, for så å ta livet av dem på en diskret måte og stikke av med det hun kan av penger og eiendeler.

Opplegget har fungert mange ganger før, og hun har ingen grunn til å tro at det ikke vil gjøre det når hun skal ta seg av gamle Gus.

Bedagelig kos

Til å være en kriminalroman om en psykopat, er «T for troløs» temmelig snill og uskyldig, tempoet er bedagelig og stemningen overveiende koselig, akkurat som Kinsey-serien til dels har vært de siste åra.

«T for trøtt»

Boka vil sikkert tilfredsstille svorne fans – har man lest de 19 foregående, så leser man naturligvis den 20. i rekken også.

Men så er det disse bokstavene: «T for trespass» er oversatt til «T for troløs».

Det er åpenbart ikke så viktig at originaltittel og oversettelse har samme meningsinnhold. Rent skrivemessig er det ikke noe å utsette på boka, handlingen holder mål rent teknisk, det er bare så veldig slapt og forutsigbart hele veien. Kanskje tittelen egentlig burde vært «T for trøtt»?