Troverdig Bone

Jeff Smith lager slapstick-fantasy full av kjappe onelinere som må tolkes i riktig rekkefølge for å få sammenheng.

TEGNESERIE: Jeff Smith er en dyktig serieskaper. Streken er ren, sidelayout og tegning er ryddig og klar, fargeleggingen sober og den lange føljetongen om Bone-slekta ruller sprettent videre nærmest i det uendelige. Til nå er det kommet nærmere tusen sider fordelt på to bøker i Norge.

På flukt


De tre bonene er på flukt etter Phinecible P. Bones utallige forsøk på å svindle til seg rikdom og makt. Smiley Bone i trioen er den Langbein-aktige og glade tullingen som virrer mellom Phoney og den snille i gjengen: Fone Bone. Han er i sin tur ganske forelsket i fagre Thorn, som etter hvert viser seg å være en prinsesse.

Oppi det hele møter vi et monsterpakk av forskjellige valører, nemlig de blodtørstige rottenikkene, blant dem to tullinger hvorav den ene vil ha bonene i en quiche, den andre i en stuing.

Lang historie


Vi får også presentert dumme landsbyfolk, drager og et par vanvittig sterke gamlinger med tvetydig bakgrunn, dette er bestemor Ben og kroverten Lucius. Jeff Smith har altså skapt og videreutviklet en slapstick-fantasy full av kjappe onelinere leseren nærmest må tolke i riktig rekkefølge for å få sammenhengen i. For Bone er en lang historie, både som episk drama og anekdoter med vittig dialog.

«Dragedreperen» handler først og fremst om hvordan Phoney Bone jager opp en frykt i landsbyen i den fortapte dalen på grunn av et veddemål. Han utroper seg selv til dragedreper og narrer alle til å pøse på med mat og drikke og gaver til seg selv om sin naive kompanjong Smiley.

I mellomtida søker seriens helt å finne en løsning mot de truende rottenikkene. For dragene er ingen fare for den mystiske dalen. Men det tror alle som bor der. Alt dette mens rottenikkene, anført av en mystisk kappekledd skikkelse planlegger utslettelse, vold og død og gode greier overalt i sin vei.

Troverdig univers


Dessuten har fagre Thorn stadig dystrere drømmer om en skummel framtid. Sånn er det bare, og leseren kan lett gå med på det hele. For Smith gjør dette så bra. Han kan fantasy og har skapt et troverdig univers.

Jeff Smith har vunnet en mengde priser for Bone. Ni høythengende Harveypriser og tilsvarende i like høythengende Eisner. Det er velfortjent. At mange europeiske land, deriblant Norge, har priset ham er naturlig. Anbefalt lesning for store og små. Kanskje særlig store små?

FORELSKET: Fone Bone er den snille i gjengen. Han er forelsket i fagre Thorn, en prinsesse.
FORELSKET: Fone Bone er den snille i gjengen. Han er forelsket i fagre Thorn, en prinsesse. Vis mer
Troverdig Bone