Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Troverdig smerte

Kreftene som tenåringsjenta slites mellom, blir mangfoldig forsterket når døden rykker nær

BOK: Frøydis Alværs siste ungdomsroman har mye på hjertet: om familierelasjoner, sjalusi, kjøpepress, sykdom, sorg - men først og fremst om å være en ung jente som forsøke å definere seg selv i en kompleks virkelighet.

Hovedgrepet er dristig og fungerer sterkt. I det en dødelig sykdom introduseres i den sprengte kjernefamilien, blir ambivalensene som 15-årige Hanne sliter med både doblet og tredoblet. Hvem Hanne er og vil være er ikke lenger noe som bare betyr noe for den opprørske tenåringen selv. Hun føres inn i en uhyre smertefull erkjennelsesprosess.

Sjalusi og skyld

Hanne nærer en kraftig sjalusi til sin fem år eldre bror, den sykelige og begavede Louis. Sjalusien og relasjonene i familien preges også av foreldrenes skilsmisse, med Louis som mammas hjertebarn og Hanne mer på pappas side. Hanne ønsker broren rett ut sagt død og borte, og får sine manende dagboknotater i voldsom retur når det blir klart at Louis lider av leukemi.

Den litterære moras mantra blir en verkebyll for datteren: «Det du tenker på det får du». Den dødelige sykdommen forrykker normalsituasjonen av søskensjalusi til en knugende skyldfølelse. Boka tar også opp det offer som det friske søsken bærer for sin syke bror.

Kompromissløs

Fortellingen skjer gjennom Hannes indre monolog og brokker av hennes dagboknotater. Forfatterens hjemmesider opplyser at Alvær selv har erfaring med sykdommen i familien, noe som slår gjennom i den nære og realistiske skildring av leukemi som fenomen og livet som pårørende i sykehusvesenet. Det gir autoritet til framstillingen av denne sida i romanen, noe som i denne sammenhengen er viktig for at vi skal tro på helheten i boka.

Romanens formspråk er preget av livaktighet i gjengivelsen av femtenåringens tanke- og følelsesliv; det gir en kortpustet og kavete roman, som ikke er verdens vakreste tekstblomst, men som en beveges av og tror på.

Et berikende grep i forhold til realismen er den norrøne mytologien som ligger i bakgrunnen i form av moras arbeid med drama og litteratur. Boka er også godt komponert med hensyn til å holde oppe spenningsnivået, og oppleves som sann i sin kompromissløshet i forhold til følelsene som er i sving. I sine beste partier formidler romanen en smerte som går gjennom marg og bein.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media