Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Troverdig thriller

Psykologisk thriller om mobbing og folkemord.

BOK: Det er en roman som både er spennende, utfordrende og klok - og så godt skrevet at de 670 sidene bare suser av gårde.Danske Christian Jungersens andre roman ble en av fjorårets bestselgere i hjemlandet, og det er høyst forståelig. Han har lagd en historie som fungerer på flere plan. Først og fremst er «Unntaket» en underholdende spenningsroman, samtidig er den en ubehagelig skildring av en liten arbeidsplass. I tillegg prøver den å forklare hva som får fredelige mennesker til å begå groteske handlinger i ekstreme situasjoner. Ikke dårlig, eller?

Jobbintriger

Åstedet er det lille, men betydningsfulle Dansk Senter for Informasjon om Folkemord (DSIF) i København. Her jobber fem mennesker, og det er de fire kvinnene som veksler mellom å ha hovedrollene utover. Den første vi møter er Iben, informasjonsmedarbeider med et traumatisk Afrika-opphold bak seg. Hun er enslig, snart 30 og mer avhengig enn hun vil innrømme av den jevngamle bestevenninnen Malene. Malene jobber også på DSIF, hun er prosjektleder og den som skaffet Iben jobben. Malene har også sine problemer, mest i form av en ødeleggende leddgikt. Disse to kvinnene dominerer arbeidsmiljøet, og - enten de er det bevisst eller ikke - de overkjører totalt den ti år eldre bibliotekaren Anne-Lise. Den fjerde på laget er den anonyme sekretæren Camilla. Femtemann, sjefen Paul, hører vi mindre om - han er mest opptatt av å drive lobbyvirksomhet for å sikre framtidig drift framfor å studere arbeidsmiljøet på det lille kontoret.

Drapstrusler

Men så får Iben og Malene en e-post hver, drapstrusler fra en avsender som kaller seg revenge- is- near@imhidden.com. Panikken tar dem, og de begynner å mistenke at det kan være fra en eller annen krigsforbryter de har skrevet om. Siden alle artiklene til DSIF publiseres på nettet, kan de også bli funnet av en tilfeldig rømling som googler navnet sitt. Ubehagelig er det, uansett hvem som står bak, og snart begynner jobbvenninnene å fundere på om ikke avsenderen befinner seg betydelig nærmere.Det er ikke noen overdrivelse å anta at dette blir en av vårens mest leste bøker. Christian Jungersen har skrevet en bortimot perfekt thriller, med troverdige personer, et plot som henger i hop og en fortellerevne som bare høyner leseropplevelsen. Og siden Danmark ikke akkurat renner over av gode spenningsforfattere, er Jungersen selv også et virkelig unntak.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media