Trubaduren

UTSJOK (Dagbladet): Samegutten Ante er blitt trubadur, komponist og glad familiefar i Utsjok i Finland. - Et kjedelig, men fredelig sted, for her skjer ingen ting, sier Sverre Porsanger (34).

Ante var TV-helt på 1970-tallet, seinere har den populære serien gått i fem repriser. - Første gang jeg kom til Utsjok, tenkte jeg at på dette fryktelige stedet kunne jeg aldri bo. Her er jeg, altså. Når menn flytter, står alltid kvinner bak, smiler han.

Sirkusartist

Etter Ante-opptakene for over 20 år siden, ble han en sommer engasjert av Cirkus Arnardo. Han ble vist fram i kofte, framførte noen imponerende samiske ord, og var et innslag mellom kinesiske akrobater og dans på elefantrygger. - Artig å skrive autografer, husker Sverre. Ei tid syntes han det var plagsomt å bli minnet om Ante hele tida, nå er det bare hyggelig. I dag er Sverre en voksen mann som er svært bevisst sin samiske identitet. Fortsatt utfolder han seg på scenen. Han har vært skuespiller ved det samiske teatret Beaivvas og ved Hålogaland Teater. Nå er han frilanser og opptrer over hele Nordkalotten. Til høsten spiller han turist i en ny samisk barne-TV-serie. Det bor bare 500 mennesker i Utsjok. En av dem produserer puslespill, de fleste andre arbeider i det offentlige eller i serviceyrker.

Trives ikke

- Egentlig trives jeg ikke her, medgir Sverre Porsanger. - Finlenderne vil helst feie alt det samiske under teppet. Mange kan samisk, men de snakker helst finsk. Og det er et machosamfunn. Kvinner har ikke noe de skulle ha sagt, forteller Sverre Porsanger. - Men min bestemor kom fra Enare i Finland, så jeg betaler vel ned gammel gjeld ved å bo her, legger han til. Snart skal NRK Samm Radio bygge opp en TV-enhet i Karasjok, 110 kilometer unna, og han håper å få familien med til sin hjembygd. Noen ganger har han vist Ante-serien på video for sine barn. De synes det er litt pussig å se sin pappa som en pågående tiåring.

Ingen misjonær

- Når jeg ser programmene, forstår jeg at lite har skjedd med samekulturen. Utfordringene er de samme; bevare språket, få ned tallet på reinsdyr, sikre naturressursene. Men jeg er ikke politiker eller misjonær, bare en glad trubadur, sier Sverre Porsanger. For tre år siden ga han ut en CD med finske sanger oversatt til samisk. Han arbeider med ei ny plate. Men alt tar tid, og Sverre stresser ikke. Han vil være mye sammen med ungene sine. Han liker å være sjef over sin egen hverdag og ikke ta for mye hensyn til klokka. Og så har han skjønt at det er viktig å fiske laks i Tana-elva. - I Utsjok kan du ikke bære et mannsnavn hvis du ikke fisker laks. Finlenderne er fiskegale, de kaster ut sluken bare de ser en sølepytt, humrer Sverre Porsanger. # ANTE I DAG: Sverre Porsanger (34) spilte samegutten Ante i den populære NRK-produksjonen fra 1970-tallet. Nå er han skuespiller, komponist og trubadur med bosted i Utsjok på finsk side av Tana-dalen.

ANTE I DAG: Sverre Porsanger (34) spilte samegutten Ante i den populære NRK-produksjonen fra 1970-tallet. Nå er han skulespiller, kompnist og trubadur med bosted.