Trubaduren

UTSJOK (Dagbladet): Samegutten Ante er blitt trubadur, komponist og glad familiefar i Utsjok i Finland. - Et kjedelig, men fredelig sted, for her skjer ingen ting, sier Sverre Porsanger (34).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Ante var TV-helt på 1970-tallet, seinere har den populære serien gått i fem repriser. - Første gang jeg kom til Utsjok, tenkte jeg at på dette fryktelige stedet kunne jeg aldri bo. Her er jeg, altså. Når menn flytter, står alltid kvinner bak, smiler han.

Sirkusartist

Etter Ante-opptakene for over 20 år siden, ble han en sommer engasjert av Cirkus Arnardo. Han ble vist fram i kofte, framførte noen imponerende samiske ord, og var et innslag mellom kinesiske akrobater og dans på elefantrygger. - Artig å skrive autografer, husker Sverre. Ei tid syntes han det var plagsomt å bli minnet om Ante hele tida, nå er det bare hyggelig. I dag er Sverre en voksen mann som er svært bevisst sin samiske identitet. Fortsatt utfolder han seg på scenen. Han har vært skuespiller ved det samiske teatret Beaivvas og ved Hålogaland Teater. Nå er han frilanser og opptrer over hele Nordkalotten. Til høsten spiller han turist i en ny samisk barne-TV-serie. Det bor bare 500 mennesker i Utsjok. En av dem produserer puslespill, de fleste andre arbeider i det offentlige eller i serviceyrker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer