Trude Mostue

Få har så til de grader vendt nederlag til seier som Trude Mostue. Veterinærstudenten fra Ski som strøyk til eksamen for åpen tv-skjerm, er blitt stjerne i to tv-serier og et barneprogram i England. Søstrene hennes fleiper med at det bare er et tidsspørsmål før Røkke ringer.

- Alle kjærestene hans har vært blonde damer med akademisk bakgrunn, men han har ikke hatt noen «date» med en veterinær enda. Og han har jo hus i London, flirer Trude.

- Tenk om han tar deg på ordetø...?

- Da hadde jeg dødd.

Og Kjell Inge Røkke kan ta det som et lite tips, om han vil:

- Jeg kan ikke lage mat. Enten må jeg bli rik, eller så må jeg finne meg en mann som kan lage mat. Hvis Røkke tilbyr seg å tilberede flyndre fra Molde, så er det greit for meg!

FLYNDRE FÅR VI IKKE PÅ BOHEMIA, puben på Black Boy Hill som Trude har valgt for vårt faglige stevnemøte. Utenfor kjører bilene på feil side av veien nedover «stripa» i havnebyen Bristol. Her har Trude bodd i snart ni år.

- Bristol minner mye om Oslo. og er en fin base; mye grønt, fine hus, mange puber og bare halvannen time til London. Dessuten har byen et spennende musikkmiljø, sier Trude.

Hun vokste opp ved Bindingsvann på grensa mellom Enebakk og Ski, og i går kveld var hun på norgesbesøk i doku-såpen «Veterinærer i praksis».

- Jeg fikk så mange tilbud etter at norgesepisoden gikk i England.

Trude har lyst til å lage et program om hjemlandet, for å motbevise alle fordommene mot Norge og nordmenn. Hun har møtt dem selv, også.

- Holdningen til blondinder er fortsatt negativ, og jeg måtte ta en del dritt i pressen i begynnelsen. Men de ville ikke kalt meg bimbo hvis de hadde visst hvor mye det krever å studere i seks år på et annet språk, sier Trude.

Hun mener engelskmenn tenker på tre ting når de ser blonde, skandinaviske damer; porno, Ulrika Jonsson (svensk programleder som ledet Grand Prix-finalen) og norske værdamer i bikini.

- Jeg har vært irritert på værdamene, innrømmer Trude.

DA TRUDE VAR TI ÅR GAMMEL BESTEMTE HUN SEG for å bli dyrlege. Hun fikk jobb på Briskeby dyreklinikk, og tok sædprøver av gris og blodprøver av høner på Veterinærinstituttet for å sanke poeng. Da hun kom inn på en av de fem plassene Veterinærhøgskolen har i England, fikk hun sjokk.

- Engelsken min var dårlig, og da jeg var på min første forelesning i biokjemi skjønte jeg ingen ting. Jeg strøyk etter det første året, men fikk lov til å bruke seks år på utdannelsen.

- Det siste året fikk vi beskjed om at BBC ville lage en dokumentar og at de ville prøvefilme oss. Jeg var åpen, kanskje i motsetning til de mer konservative britiske studentene. Det var vel derfor BBC la merke til meg, tror Trude.

«Veterinærene kommer» fulgte seks studenter fram til eksamen. I siste episode, som ble vist på NRK 1 i fjor sommer, oppdaget en tydelig skuffet Trude at hun ikke hadde bestått eksamen.

- Det at jeg strøyk ble noe av ledetråden i serien, sier Trude.

- Og jeg sto da til slutt! Og veit du, da jeg møtte gruppa All Saints sa en av jentene at hun og søsteren følte med meg. De ba om autografen min, stråler hun.

TIL TRUDES STORE OVERRASKELSE var hun en av studentene BBC ville følge opp i «Veterinærene i praksis».

- De sier at jeg var et opplagt valg, og det var ok å bli spurt. Jeg følte at jeg hadde noe å bevise, siden jeg strøyk første gang. Men du kan jo si at jeg grein meg inn i serien, sier Trude.

Nå slåss tv-kanalene om henne, men Trude skrev for tre måneder siden under på en ny toårskontrakt med BBC. 20 nye episoder av «Veterinærene i praksis» spilles nå inn i Bristol, og nylig kom hun tilbake fra et dramatisk opphold i Afrika. Under innspilling av en ny serie på seks programmer, «Vet World», gikk hun rundt to ganger med en bil. Hun slapp med et kutt i albuen, men en kameramann frontkolliderte og brakk handa. Derfor må de tilbake i januar.

- «Vet World» har potensiale til å fortsette. Vi regner også med å gjøre en lignende serie i USA, Australia og Asia. Kanskje NRK kunne sponse serien, foreslår Trude.

På toppen av dette jobber hun med et bokprosjekt, hun snakker om kjæledyr i barneprogrammet «Live and Kickin'», har planer om å starte et eget produksjonsselskap, har skaffet seg agent, er spaltist i to blader og har fått egen side i tabloidavisa The Sun.

- The Sun er kjent for sine lettkledde jenter. Har du fått tilbud om å kle av deg?

- Nei, men jeg hadde ikke hatt noe imot å stille opp på sexy bilder. Nesten alle de mest populære programlederne har gjort det. Men jeg har ikke noe behov for å kle av meg helt.

TRUDE HAR VÆRT NØDT TIL Å REDUSERE ARBEIDSUKA ved Avenue Veterinary Centre til tre dager for å få tid til andre ting. Og det er kjendisstatusen, og ikke tv-jobben, som gir mest penger i kassa. Personal appearance, heter det på engelsk.

- Jeg tjener latterlig mye på å vise meg fram og prate med folk en formiddag, faktisk dobbelt så mye som jeg gjør som dyrlege en hel uke. Jeg føler meg som en slask hver gang. Men herregud, jeg må jo kunne gjøre detø...?

Og kjendislivet har sine fordeler. Da Trude kastet glans over en bilforretning på 30-årsdagen sin, sto det en bil med stor sløyfe der. Den var hennes, til fri bruk i ett år.

Men hun skynder seg å legge til at hun ikke lever noe luksusliv.

- Det jeg har tjent har jeg satt av til studielånet. Men agenten min regner med at jeg vil tjene mellom 30ø000 og 80ø000 pund bare i år _ i tillegg til dyrlegejobben. En dyrlege tjener ikke så godt. Maksimumslønna er 40ø000 pund, og da er helgejobbing og utrykning inkludert.

MED ÅTTE-NI MILLIONER SEERE TO KVELDER I UKA er «Veterinærene i praksis» blant Storbritannias mest populære programmer. Også klientene som kommer inn døra på klinikken kan risikere å bli tv-stjerner.

- Vi spør dem på forhånd om de kan tenke seg å bli filmet. Men tv-teamet er blitt mer selektive, og venter på spesielle tilfeller. I går kom det inn en valp som hadde svelget en mus. Den kom ut som en rakett, uten hode. Det hadde katta tatt, sier Trude.

- En av avisas tv-anmeldere mener britene drar til dyrlegen med bagateller, og antyder at en haglladning hadde gjort jobben?

- Engelskmennene er ekstreme, og strekker seg lengre med kjæledyrene enn vi ville gjort i Norge. Jeg behandler ikke dyr, men familiemedlemmer. Hadde han skrevet noe sånt i England ville han blitt skutt, sier Trude.

- Her er det utenkelig å avlive dyr dersom det kan gjøres noe for å redde dem. Men det er et enormt press på meg. Jeg må være psykolog og behandle eierne like mye som dyra.

Når Trude kommer hjem fra jobben føler hun seg helt skutt selv.

- Å ha kjæreste var helt utenkelig da jeg jobbet fulltid. Nå har jeg tid til det også.

- Hva med litt romantikk i serien?

- BBC er sultne på det, men der går grensa. Jeg hadde en som ble med i ett program. Det var fryktelig, for en uke seinere var det slutt. Så jeg har bestemt meg for at det ikke skal skje før jeg veit at jeg skal gifte meg, sier Trude.

I framtida kan hun tenke seg å dele tida mellom Bristol og Norge. Og treffer hun en mann må han lære seg norsk, for skal hun ha barn vil hun føde hjemme i Norge.

- Jeg har bare fått det for meg at det er best.

Røkke har et forsprang der.