LEDER

Trudes seier må få konsekvenser

Det er nødvendig å spørre om det er noe galt med norsk barnevern.

NEDERLAG: Denne uka ble det klart at Norge har gått på et sviende nederlag i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg i saken mot Trude, som i 2012 ble fradømt omsorgsretten til sin sønn. Foto: Siv Johanne Seglem
NEDERLAG: Denne uka ble det klart at Norge har gått på et sviende nederlag i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg i saken mot Trude, som i 2012 ble fradømt omsorgsretten til sin sønn. Foto: Siv Johanne Seglem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka ble det klart at Norge har gått på et sviende nederlag i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg (EMD). Staten tapte saken mot Trude, som i 2012 ble fradømt omsorgsretten til sønnen sin. EMD har kommet fram til at Norge ikke hadde rett til å adoptere bort sønnen hennes til fosterforeldre. Dette er en av totalt 26 barnevernssaker som EMD på kort tid har tatt inn til behandling, og som gjør det nødvendig å spørre om det er noe galt med norsk barnevern.

Det er ikke gitt hva svaret er. Barnevernet jobber med noe av det vanskeligste som finnes i vårt samfunn. De skal gå inn i det aller innerste, privatsfæren, og gjøre vurderinger i svært komplekse saker der rus, psykiatri og andre utfordringer kan være et del av bildet. Inngripenen de kan gjøre, er noe av det mest dramatiske mennesker kan bli utsatt for - å splitte opp familier med tvang. Det kan også være en lykke for et menneske. Der ligger dilemmaet, så lett og så vanskelig. Tiltakene kan bli gjort basert på dårlige vurderinger, men feilen kan noen ganger like gjerne være at barnevernet ikke griper tidlig nok inn, med de rette tiltakene. Staten har uansett et stort ansvar for å sørge for at disse vurderingene blir gjort på et godt nok grunnlag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer