Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Trudes seier må få konsekvenser

Det er nødvendig å spørre om det er noe galt med norsk barnevern.

NEDERLAG: Denne uka ble det klart at Norge har gått på et sviende nederlag i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg i saken mot Trude, som i 2012 ble fradømt omsorgsretten til sin sønn. Foto: Siv Johanne Seglem
NEDERLAG: Denne uka ble det klart at Norge har gått på et sviende nederlag i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg i saken mot Trude, som i 2012 ble fradømt omsorgsretten til sin sønn. Foto: Siv Johanne Seglem Vis mer
Meninger

Denne uka ble det klart at Norge har gått på et sviende nederlag i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg (EMD). Staten tapte saken mot Trude, som i 2012 ble fradømt omsorgsretten til sønnen sin. EMD har kommet fram til at Norge ikke hadde rett til å adoptere bort sønnen hennes til fosterforeldre. Dette er en av totalt 26 barnevernssaker som EMD på kort tid har tatt inn til behandling, og som gjør det nødvendig å spørre om det er noe galt med norsk barnevern.

Det er ikke gitt hva svaret er. Barnevernet jobber med noe av det vanskeligste som finnes i vårt samfunn. De skal gå inn i det aller innerste, privatsfæren, og gjøre vurderinger i svært komplekse saker der rus, psykiatri og andre utfordringer kan være et del av bildet. Inngripenen de kan gjøre, er noe av det mest dramatiske mennesker kan bli utsatt for - å splitte opp familier med tvang. Det kan også være en lykke for et menneske. Der ligger dilemmaet, så lett og så vanskelig. Tiltakene kan bli gjort basert på dårlige vurderinger, men feilen kan noen ganger like gjerne være at barnevernet ikke griper tidlig nok inn, med de rette tiltakene. Staten har uansett et stort ansvar for å sørge for at disse vurderingene blir gjort på et godt nok grunnlag.

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 737247264


Varnish cache server

TVANG: Her blir den 13 år gamle jenta motvillig hentet av uniformert politi, etter at hun nektet å dra fra familiehjemmet, og tilbake på en institusjon. Video: Privat Vis mer

I høring til ny barnevernslov, påpeker Norsk senter for menneskerettigheter at antallet saker mot Norge i EMD innenfor dette området er oppsiktsvekkende høyt. Det er nødvendig å ha en overordnet og prinsipiell tilnærming til dette, og da er det noen punkter som peker seg ut.

Høringsrunden om ny barnevernslov vil være et viktig grunnlag for å se på forbedringer av barnevernet, men det er også satt ned et utvalg som skal vurdere kompetanseniåvet. Hvordan påvirker kompetansekravene barnevernets mulighet til å gjøre gode vurderinger? I det kommunale barnevernet er det ingen formelle kompetansekrav i dag, noe som gjør at Norge har det laveste kompetansekravet i Norden når det gjelder det kommunale barnevernet.

Domstolene har ansvaret for å vurdere barnevernssakene i Norge. Når EMD påpeker svakheter ved de norske avgjørelsene, må en vurdere om domstolene må være mer aktive og kritiske til om vilkårene for å fradømme foreldreretten er tilstede.

Det er ingen grunn til å svartmale arbeidet som gjøres. Barnevernet gjør en viktig jobb, under sterkt press. Ansatte utsettes for urimelig kritikk og regelrett hets i sosiale medier, samtidig som de har liten mulighet til å forsvare seg på grunn av taushetsplikten. Nå er det likevel viktig med en gjennomgang, for å styrke arbeidet og sikre tilliten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media