KOMMENTARER

Truende nedkjøling

Gjennomborende overvåking og høyteknologisk etterretning kjøler ned kritikk, debatt og åpenhet. Vi lar det skje.

HEMMELIGHOLD:  Sjef for E-tjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen, aviste på en pressekonferanse i november påstandene i Dagbladet om amerikansk overvåkning.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
HEMMELIGHOLD: Sjef for E-tjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen, aviste på en pressekonferanse i november påstandene i Dagbladet om amerikansk overvåkning. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

SVART HUMOR HAR til alle tider vært brukt mot autoritær makt. Ofte handler det om å forstørre eller snu relasjonen til overgriperen. Den østtyske sosialisten og regimekritikeren Robert Havemann har fortalt en historie som illustrerer dette. Havemann var ingen hvem som helst i den sosialistiske prøysserstaten DDR. Han ble medlem i det tyske kommunistpartiet i 1932, ble dømt til døden av naziregimet i 1943, men overlevde i et Gestapo-fengsel. Da krigen var over fikk han en lederstilling ved et sentralt forskningsinstitutt i Berlin, men ble sparket etter politisk press fra USA. Havemann ble en framtredende akademiker i DDR-staten, men også her kom han på kant med makthaverne. I 1963 ble han kastet fra sin professorstilling og fra partiet, fikk yrkesforbud og husarrest. Han ble intens overvåket av Stasi til sin død i 1982.

ROBERT HAVEMANN har i boka «Spørsmål. Svar. Spørsmål» gitt en beskrivelse av overvåkerne i Stasi som drypper av giftig ironi. Et absolutt høydepunkt er da han og vennen og visesangeren Wolf Biermann finner Stasis skjulte mikrofoner i Havemanns leilighet. Først er de sjokkert. Men så ser de muligheten. De er de eneste i hele DDR som kan framføre sin samfunnskritikk direkte til makthaverne! Alt de sier vil bli tatt opp på bånd og skrevet ut i protokoller som vil bli lest av det politiske politiet og de høyeste partipampene. Havemann og Biermann tar øyeblikkelig fatt på oppgaven. De leser makten teksten. Det resulterer bl.a. i Wolf Biermanns udødelige vise «Stasi-ballade» som skildrer overvåkernes elendige liv, alltid noen frysende eller våte skritt bak ryggen på de opposisjonelle.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer