Truer iTunes med kjempebøter

Forbrukerombudet slåss videre mot Apple.

(Dagbladet.no): I mer enn to år har Forbrukerombudet kranglet med iTunes om kontraktsvilkårene de benytter.

Musikk kjøpt på iTunes Store kan nemlig i utgangspunktet bare avspilles på Apples egne musikkspillere iPod eller iPhone, noe ombudet mener er urimelig i forhold til markedsføringsloven. Selskapet har endret tjenestevilkårene noe, men ikke nok.

Nå har forbrukerombud Bjørn Erik Thon varslet iTunes at han tar saken til Markedsrådet. Det kan potensielt bli dyrt for Apple.

Enormt selskap

Markedsrådet er en statlig myndighet som hovedsakelig skal avgjøre klager på markedsføring.

Rådets vedtak er endelige og kan bare settes til side av de ordinære domstoler.

- Sanksjonene de benytter seg av er bøter. Vi ber om at Apple og iTunes ilegges et tvangsgebyr hvis de fortsetter med praksisen, sier forbrukerombud Bjørn Erik Thon til Dagbladet.no.

Dersom Forbrukerombudet får medhold må iTunes punge ut. Beløpet blir antakeligvis større enn det som er vanlig i slike tvister.

SENDER ITUNES TIL MARKEDSRÅDET: Forbrukerombud Bjørn Erik Thon. Foto: SCANPIX
SENDER ITUNES TIL MARKEDSRÅDET: Forbrukerombud Bjørn Erik Thon. Foto: SCANPIX Vis mer

- Det er vanlig at bøtene havner et sted mellom 300 000 og 700 000 kroner, men dette er et enormt selskap, mye større enn de vi tidligere har sendt til Markedsrådet, og summen vil nok bli deretter, mener Thon.

Prinsippsak

Forbrukerombudet omtaler dette som en prinsippsak.

Da de i februar hadde et møte med iTunes, uttrykte også selskapet et ønske om å selge musikk uten DRM (Digital Rights Management, et system for kopi- og avspillingsbeskyttelse) og slo fast at de deler Forbrukerombudets mål om interoperabilitet.Men ord har foreløpig ikke blitt til handlinger.

- iTunes har hatt to år til å innrette seg etter våre krav, og det har ikke skjedd noe nytt etter møtet i februar. Valgfrihet for forbrukerne er viktig, så dette er en prinsippsak av stor betydning, understreker Thon på Forbrukerombudets nettsider.

Han har gitt iTunes frist til 3. november for å komme med kommentarer til saken.

Støtte i Europa

Truer iTunes med kjempebøter

Forbrukerombudet fikk tidligere i år med seg det tyske Verbraucherzentrale Bundesverband og det franske UFC Que Choisir om å kreve at iTunes fjerner produktlåsingen mellom iTunes-musikken og Apples egen iPod-spiller.

Ombudet mener støtten fra europeiske kolleger er av stor betydning.

- Vi har tidligere blitt møtt med en trussel om at iTunes ville trekke seg fra det norske markedet, men at de nå vil trekke seg ut av det tyske og franske markedet har jeg veldig liten tro på, sa Thon til Dagbladet.no i januar.

En blogger hos PC World mener Markedsrådets avgjørelse kan få internasjonale konsekvenser. 

Utenlandske medier følger med på saken, og det norske initiativet støttes per i dag av Finland, Danmark, Frankrike, Tyskland og Nederland, ifølge nyhetsbyrået AP.

HVA KOMMER HAN TIL Å GJØRE? Apple-sjef Steve Jobs.