Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Truer med å ødelegge bandets rykte

Full metallsplid mellom Gorgoroth og sparket grunnlegger.

Igjen stormer det rundt det norske black metal-bandet Gorgoroth, som er mest kjent for medlemmenes voldsdommer og kontroversielle konserter. Etter at grunnleggeren Roger Tiegs, alias Infernus, fikk sparken i fjor høst, er det brutt ut full krangel mellom ham og de gjenværende medlemmene om retten til bandnavnet.

I påska er Kristian Eivind Espedal, kjent som Gaahl, og Tom Cato Visnes, kjent som King, blant toppnavnene på metalfolkets årlige ritual, Infernofestivalen. Musikerne mener de har rett til å bruke navnet Gorgoroth, fordi King har fått innvilget patent på logo og varemerke.

- Kupp

Dette raser Infernus mot. Han mener de tidligere bandkompisene har kuppet navnet.

- Det er nå engang ikke slik at man får rett til å benytte et allerede innarbeidet varemerke ved å gå bak ryggen på noen og registrere det i all hemmelighet, sier Infernus til Dagbladet.

Fredag anket han Patentstyrets avgjørelse, og varsler samtidig at han vil ta navnestriden til retten, og kreve erstatning av sine tidligere bandkompiser.

- Infernus er i sin fulle rett til å klage og prøve ting rettslig. Vi mener at vi har fulgt spillereglene og har en god sak. I mars 2008 finnes det bare ett Gorgoroth, og det er Gaahl og meg, sier King.

- Med alle midler

MANN MOT MENN: Infernus (t.v.) fikk sparken i fjor høst, men nå vil han kjempe med alle tilgjengelige midler for å få tilbake kontrollen over navnet og logoen Gorgoroth. De gjenværende medlemmene, Gaahl (t.h.) og King, er blant headlinere på Infernofestivalen som starter onsdag. Foto: SCANPIX
MANN MOT MENN: Infernus (t.v.) fikk sparken i fjor høst, men nå vil han kjempe med alle tilgjengelige midler for å få tilbake kontrollen over navnet og logoen Gorgoroth. De gjenværende medlemmene, Gaahl (t.h.) og King, er blant headlinere på Infernofestivalen som starter onsdag. Foto: SCANPIX Vis mer

Dagbladet sitter på et brev fra Infernus’ advokat Kate I. Løhren, datert 4. mars i år, der det stilles en rekke krav mot Gaahl og King. De må blant annet erkjenne sine feil og bekjenne dem offentlig, og de må ikke spille eller ha kontakt med media fram til september 2008.

Hvis kravene ikke innfris innen 7. mars 2008 blir det rettssak. I brevet heter det at Infernus vil forfølge saken med alle tilgjengelige midler.

«Dersom saken blir gjenstand for offentlighet vil det ha en meget negativ effekt for medlemmenes renommé», heter det i brevet.

Som eksempel på dette er det vedlagt en kopi av ei rettsbok fra Sunnfjord herredsrett, der Kristian Eivind Espeland, alias Gaahl, kommer med sterke rasistiske utfall i en sak om fritak fra militæret som pasifist.

Tar avstand

Overfor Dagbladet tar Gaahl avstand fra uttalelsene sine i 1995, for 13 år siden.

- Jeg vet ikke så mye om meg selv på den tiden, det er veldig masse ting som har skjedd i mellomtida. Men jeg tar sterkt avstand fra rasisme, sier Gaahl, som under Infernofestivalen deltar i en debatt med tema «kan black metal bli mer ekstrem?».

Årsaken til at Infernus fikk sparken fra Gorgoroth, er ifølge King at han ikke har vist interesse på mange år.

- Han har nærmest ikke deltatt i bandet. Han har ikke laget musikk på veldig mange år, og han har ikke villet lære seg låtene og øve. Det rettferdiggjør etter vår tolkning det som har vært en saklig oppsigelse, sier King .

Starter på nytt

Infernus har ingen forståelse for dette. Gorgoroth ble stiftet i 1992 av Infernus, mens Gaahl og King først kom i kontakt med bandet i 1998 og 1999.

Nå hevder Infernus at han er i full gang med å etablere et nytt Gorgoroth-band

- Slik jeg ser det har de sparket seg selv, om du vil. Jeg har aldri motsatt meg deres rett til å erklære at samarbeidet med meg er avsluttet. Imidlertid har jeg hele tiden vært klar på at navnet på bandet, logoen og varemerket følger meg og min nye bandbesetning. Det ville jo rett og slett være idiotisk om den sjuende bassisten eller den tredje vokalisten skulle få eierskap bare på grunn av at de etter eget sigende skal ha vært riktig flinke i det siste, sier Infernus.

Det skal retten nå ta stilling til. Parallelt starter Infernus innspillingen av sitt nye Gorgoroth-album i Stockholm.

Roger Tiegs, alias Infernus,

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media