Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Truer med å saksøke Borat

Kazakhstan likte ikke komikers MTV-opptreden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nei, de oppbevarer ikke kvinnene sine i bur i Kazakhstan. Sex med barn er heller ikke akseptert - og favoritten blant fritidsaktiviteter er ikke å skyte hunder.

Dessverre er det enkelte i landet som nå tror at dette er mange som oppfatter Kazakhstan slik. Eller så mangler de bare humor.

Sentrale kazakhstanere vurderer i hvert fall å saksøke den britiske komikeren Sacha Baron Cohen, fordi de finner hans karakter Borat Sagdiyev støtende.

MTV-bråk

- Vi utelukker ikke at Cohen handler ut fra noens politiske motiv om å framstille Kazakhstan og landets folk på en nedverdigende måte, sier utenrikspolitisk talsmann Yerzhan Ashykbayev til The Guardian.

Borat Sagdiyev dukket først opp som karakter i Cohens «The Ali G Show». Her lurer han folk til å tro at han er kazakhstansk journalist, som lager reportasjer fra USA eller England.

Men det er først og fremst opptredenen hans som programleder på MTV Europe Music Awards som har fått kazakhstanerne til å rase.

Etter å ha ankommet showet via et Air Kazakh-fly introduserte han Madonna ved å kalle henne en transvestitt, og Pussycat Dolls som «dansende prostituerte».

OPPRØRTE KAZAKHSTAN: Karakteren Borat Sagdiyev ledet årets MTV Europe Music Awards. Flere kazakhstanere føler seg latterliggjort. FOTO: SCANPIX/AP
OPPRØRTE KAZAKHSTAN: Karakteren Borat Sagdiyev ledet årets MTV Europe Music Awards. Flere kazakhstanere føler seg latterliggjort. FOTO: SCANPIX/AP Vis mer

- Vi anser Mr. Cohens oppførsel på showet som helt uakseptabelt, smakløst og uten manerer. Dette rimer dårlig med god etikk og sivilisert oppførsel, sier Ashykbayev.

Jødehets

MTV-opptredenen til Borat er likevel langt snillere enn på «The Ali G Show». På innslagene har han ofte fortalt om sitt familieliv ifølge Wikipedia: Søsteren er prostituert (rangert som nummer to eller tre i hele Kazakhstan). Broren Vilo er tilbakestående, og sitter innelåst bak en stor jerndør.

Forholdet til moren er mer anstrengt - ifølge Boran skulle hun ønske «at hun hadde blitt voldtatt av en annen mann».

Kvinner har ikke særlig høy status i Kazakhstan.

- Først Gud, mann, hest, hund, kvinne, så rotte og til slutt liten krutzouli, forklarte han en kvinnelig velger i en episode av «Ali G».

Borat har også skapt oppstyr tidligere, på grunn av det enkelte grupper har oppfattet som jødehets. På en bar i Arizona framførte han låta «Kast jødene i brønnen», til vill applaus fra publikum.

Baron Cohen er selv jøde.

En annen gang tok han ordet foran folkemengden på et rodeoshow:

- Jeg håper dere dreper hver mann, hver kvinne og hvert barn i Irak - helt ned til øglene. Og må George W. Bush drikke blodet til hver mann, hver kvinne og hvert barn i Irak, sa Borat.

Nå planlegges det også en film om karakteren, i samarbeid med regissør Larry Charles.

SUKSESS: Sacha Baron Cohen - her med forloveden Isla Fisher - har stor suksess med «The Ali G. Show». Nå kommer det snart en ny film om Borat.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!