Truer med å ta pause

Midt under filmfestivalen i Berlin sitter Kristoffer Joner (30) og vurderer å ta seg en liten pause fra filmen.

BERLIN (Dagbladet): - Fire filmer på kort tid, jeg risikerer å bruke opp trynet mitt, sier Joner.

Han har spilt i de norske suksessfilmene «Detektor», «Mongoland» og «Himmelfall». Og i februar kommer filmen «Villmark».

- Publikum kan gå lei dersom jeg fortsetter i samme tempo. Jeg har lyst på en jobb fra ni til fire. Der jeg kan jobbe med mennesker, bli sliten og føle meg lykkelig når jeg går hjem. Eller å servere øl og dram på Cementen og føle at 80 mennesker har hatt en hyggelig kveld. Det gjør godt, sier Joner til Dagbladet.

Baren Cementen i hjembyen Stavanger er han medeier i. I tillegg har han tidligere jobbet både på mentalsykehus og gamlehjem.

For Kristoffer Joner handler disse arbeidsmessige avstikkerne også om å holde kontakt med en virkelighet som kommer ham til nytte som skuespiller.

Selvlært

Selv om han som barn løp rundt i gangene på Rogaland Teater med sin skuespillermor, er han formelt selvlært.

- Jeg spiller ikke, jeg agerer, sier han, og tenner en ny røyk.

Han innrømmer at han av og til kan sette regissørens tålmodighet på prøve når han bruker sine egne ord i stedet for dem som står i manus.

- Jeg er ikke så veldig flink til å huske tekster. Dessuten er det først når kameraet går, at adrenalinet starter å pumpe.

Men om det virkelig blir til noe med planene om å jobbe i syke- eller eldreomsorgen?

- Kanskje skjer det noe som følge av dette besøket i Berlin. Kanskje dukker det opp et manus som jeg ikke kan motstå. Jeg har fryktelig lyst til å spille en skikkelig drittsekk, en ondskapsfull faen. For vi har jo alle slike sider i oss. Drømmen er å spille Morgan Kane. Men dessverre mangler jeg 10-11 centimeter på høyden, sier Kristoffer.

Shooting star

Men akkurat nå er han Norges «Shooting star» i Berlin. Det betyr at han blir presentert som ekstra lovende, og får ekstra oppmerksomhet når han presenteres for presse, filmbransje og publikum.

Han nyter det i fulle magadrag.

- Jeg har aldri vært i Berlin før, men alltid drømt om å komme hit, sier han. I kveld skal festivaldirektør Dieter Kosslick presentere ham fra scenen sammen med de 17 andre stortalentene i europeisk film. I morgen skal han treffe Dennis Hopper, som Kristoffer holder som en av de største.

Men helst hadde han truffet Wolfgang Petersen, den tyske regissøren som han mener har laget verdens beste film med «Das Boot», som er historien om skjebnen til mannskapet på en tysk u-båt under annen verdenskrig.

Det går slag i slag med intervjuer, først og fremst med nordisk presse, men også tysk. Han skal selge «Himmelfall» med visninger for bransjefolk. Der spiller han sammen med Maria Bonnevie, som var «shooting star» under fjorårets Berlinale. Da han møtte Dagbladet i går ettermiddag, var det til dagens kaffekopp nummer 13. Og etter minst dobbelt så mange sigaretter. Men tysk øl hevder han å holde seg unna akkurat nå.

- Tyskerne har også utmerket alkoholfritt øl, sier han.

I FOKUS: - Publikum kan gå lei dersom jeg fortsetter i samme tempo. Jeg har lyst på en jobb fra ni til fire, sier Kristoffer Joner. Han har aldri vært i Berlin før, og nyter all oppmerksomheten.