Findings 2021:

Truer med avlysning

Findings 2021 skulle bli en av årets største utendørsfestivaler, men uten status som «testarrangement» truer arrangementet med å rakne.

FESTIVALGIGANT: Findings har flere år på rad solgt ut til 20 000 gjester på Bislett Stadion. Festivalen avholdes vanligvis i slutten av august, men i år flyttet arrangørene den til september i håp om lettere restriksjoner. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
FESTIVALGIGANT: Findings har flere år på rad solgt ut til 20 000 gjester på Bislett Stadion. Festivalen avholdes vanligvis i slutten av august, men i år flyttet arrangørene den til september i håp om lettere restriksjoner. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Findings er en av Norges største festivaler og har i løpet av de siste åra solgt ut til et publikum på 20 000. I år planla Findings festival på Bislett stadion 10-11. september, med store navn som Alan Walker, Astrid S, Tiesto og Lars Vaular på programmet.

Nå ser det derimot mørkt ut for årets festival.

For å kunne gjennomføre festivalen som planlagt, må den få status som såkalt «testfestival». Det innebærer unntak fra avstandskravet på én meter, samt kravet om begrensninger på antall deltakere. Deltakerne må ha coronapass og de vil måtte hurtigtestes ved inngangen.

I mai ga regjeringen klarsignal til at noen arrangementer kunne søke om å gjennomføres som «testfestival». Men nå står altså Findings-arrangørene, Sky Agency og Live Nation, i fare for å måtte avlyse det som skulle bli årets eneste store utendørsfestival.

Fordi de ikke har fått svar på søknaden.

- Vi ser oss dessverre nødt til å utsette festivalen til neste år om vi ikke får svar fra regjeringen veldig snart, sier Findingsarrangør og medeier i Sky Agency, Trond Opsahl til Dagbladet.

Maks 7000 på ordinære arrangementer

Fakta: De ordinære grensene på utendørsarrangementer hvor deltakerne er delt inn i grupper på intil 500 personer er per dags dato 3000. Antallsbegrensningen på arrangementer der publikum har faste tilviste plasser og er delt inn i grupper på intil 500 personer er 7000. Dette forutsetter at arrangementet ikke bruker mer enn 50 prosent av tilgjengelig kapasitet (Kilde: Assisterende Helsedirektør Espen Nakstad, Helsedir).

Får ikke svar

Sky Agency står bak festivaler som blant annet Findings, Utopia og Idyllfestivalen.

Opsahl forteller Dagbladet at de er frustrerte over mangelen på svar fra regjeringen og myndighetene etter mange forsøk på å få avklart om det fortsatt er mulig å avholde Findings i september.

- Vi har plikt til å informere gjestene og kundene våre om det blir arrangement eller ikke. Da må vi ha svar fra regjeringen. Vi blir sendt mellom Helsedirektoratet, Helsedepartementet og FHI. Kulturministeren og Bent Høie har vært helt fraværende, og verken regjeringen eller myndigheten har svart på våre henvendelser, sier Opsahl til Dagbladet.

Les svaret fra regjeringen nederst i denne saken.

- Har noen av artistene vurdert å trekke seg på grunn av usikkerheten?

STORE NAVN: I år har Findings-festivalen store navn som Alan Walker, Tiesto, Astrid S og Lars Vaular på programmet. Medeier i Sky Agency, som arrangerer Findings, Trond Opsahl opplyser Dagbladet at artistene også har uttrykket bekymring etter mangel på klarsignal fra myndighetene. Foto: NTB
STORE NAVN: I år har Findings-festivalen store navn som Alan Walker, Tiesto, Astrid S og Lars Vaular på programmet. Medeier i Sky Agency, som arrangerer Findings, Trond Opsahl opplyser Dagbladet at artistene også har uttrykket bekymring etter mangel på klarsignal fra myndighetene. Foto: NTB Vis mer

- Ja. De kommer til oss hele tiden fordi de ønsker en avklaring slik at de kan få oversikt over tiden og oppdragene sine. Alle her har prøvd å strekke seg langt og ventet så lenge de kan, men på et eller annet tidspunkt må vi få en avklaring. Hvis ikke må vi avlyse, forklarer Opsahl.

- Ubegripelig

Findingsarrangøren sier de tok beslutningen om å flytte festivalen fra sine faste datoer i slutten av august til september i håp om at det ville være enklere å avholde arrangementet i henhold til smittevern.

- Regjeringen åpnet først opp for å gjennomføre testarrangement før sommeren, på oppfordring fra FHI. Det at de nå ikke griper muligheten i Bodø, Stavanger, Fredrikstad og Oslo – det er ubegripelig, sier Opsahl.

Nå som alle over 18 år har fått tilbud om andre vaksinedose, mener Opsahl at det vil være feil av regjeringen å sette stopper for flere testarrangementer.

SKADER UNGE: Sky Agency-medeier Trond Opsahl mener avlysning av Findings først og fremst vil være negativt for ungdommer og unge voksne som har blitt hardt rammet under pandemien. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
SKADER UNGE: Sky Agency-medeier Trond Opsahl mener avlysning av Findings først og fremst vil være negativt for ungdommer og unge voksne som har blitt hardt rammet under pandemien. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Det er mye man kunne lært av å gjennomføre et testarrangement. Det er også et steg i retning av å lære oss hvordan vi skal leve vanlige liv med et virus som kanskje ikke forsvinner, sier Opsahl.

Svarer på kritikken

Emma Lind, statssekretær i Kulturdepartementet, sier følgende om kritikken til Dagbladet:

- Et testarrangement bør ha en forskningsmessig verdi og det er i så fall Folkehelseinstituttet som vil måtte vurdere dette. Kulturdepartementet har tidligere stilt seg positiv til testarrangementer, men det er ikke opp til oss å gjøre smittevernfaglige vurderinger i denne sammenheng, og vi må derfor henvise til helsemyndighetene.

Medievakt i Folkehelseinstituttet, Camilla Moe Røisland, forteller til Dagbladet at FHI ikke bestemmer dette.

- Det er helsedirektoratet som forvalter forskriften og Helse- og omsorgsdepartementet som beslutter. Vi har gitt råd som kan leses på Helsedirektoratet sine sider, svarer hun.

- Trist for de unge

Sky Agency-medeieren mener at en avlysning også vil ha en negativ påvirkning på mange unge som har gledet seg til årets festivaler etter et år med strenge restriksjoner.

- Først og fremst er det trist for alle de unge, som hadde gledet seg til en stor opplevelse om vi må avlyse. Vi vet at ungdommer og unge voksne har vært hardt rammet av den strenge politikken som regjeringen har ført, sier Opsahl.

- Strukket oss langt

I en kommentar til Dagbladet sier assisterende helsedirektør, Espen Nakstad, at han ikke kjenner til detaljene i saksbehandlingen av Findings' søknad om unntak fra covid-19-forskriften.

Den assisterende helsedirektøren har ingen videre kommentar angående Findings. På vegne av Helsedirektoratet sier Nakstad at de har gjort sitt beste for å tilrettelegge for årets festivaler.

GJORT SITT BESTE: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad mener regjeringen har gjort sitt ytterste for å tilrettelegge for konserter og arrangementer denne sommeren. Foto: Berit Roald / NTB
GJORT SITT BESTE: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad mener regjeringen har gjort sitt ytterste for å tilrettelegge for konserter og arrangementer denne sommeren. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

- Vi har strukket oss langt for å tilrettelegge for stadig større arrangementer ved bruk av coronasertifikat. Det har skjedd store endringer på dette i sommer sier den assisterende helsedirektøren på vegne av Helsedirektoratet og legger til:

- Når flere er fullvaksinert vil det trolig bli mulig å øke antallet ytterligere, i tråd med regjeringens gjenåpningsplan, avslutter Nakstad.

Måtte avlyse

Mandag 2. august ble Rensåsen 2021 i Bodø avlyst. Også de hadde søkt om å bli testfestival, men festivalsjef Gøran Aamodt sier at festivalen måtte vente lenge på svar før avslaget til slutt kom.

Aamodt sier til Dagbladet at han og medarrangørene er svært frustrerte over mangel på avklaring fra regjeringens side.

- Vi har bare måttet vente tålmodig på utviklingen i gjenåpningsplanen, og etterhvert som vår festival ikke lenger kunne avvikles under de rådende trinnene, måtte vi avlyse. Det er en uholdbar situasjon for mange, sier Aamodt.

- Lider mest

Rensåsen 2021 var duket til 20-22. august. Arrangørenes plan var at festivalen skulle gjennomføres som et testarrangement i Rensåsparken i Bodø.

Ifølge Aamodt har parken en kapasitet på 12 000 gjester. Det er mer enn dobbelt av makskapasiteten på Rensåsen-festivalen, som var satt til 5000 personer. Festivalsjefen sier det var planlagt at festivalen skulle ta del i massetestingsprosjektet, «PCR-pooling», der man tester 20 personer om gangen.

FRUSTRERENDE: Mandag 2. august fikk Rensåsen 2021 avslag på status som testarrangement og ble dermed nødt til å avlyse festivalen. Festivalsjef for Parkenfestivalen og Rensåsen 2021, Gøran Aamodt, uttrykker stor frustrasjon over avslaget. Foto: Parkenfestivalen
FRUSTRERENDE: Mandag 2. august fikk Rensåsen 2021 avslag på status som testarrangement og ble dermed nødt til å avlyse festivalen. Festivalsjef for Parkenfestivalen og Rensåsen 2021, Gøran Aamodt, uttrykker stor frustrasjon over avslaget. Foto: Parkenfestivalen Vis mer

Til tross for bred faglig støtte fra blant andre smitteoverlege i Bodø, helsesjef, statsforvalter og kriseledere i kommunen, forteller Aamodt at de nylig mottok avslag fra HOD via FHI og Helsedirektoratet.

- Det synes vi er rart. Vi satt med en fullverdig festival som vi som arrangør, våre sponsorer, crew, leverandører og ikke minst artister gledet seg noe voldsomt til. Nå sitter vi alle igjen med en følelse at den delen av kulturen vi representerer er den som absolutt lider mest, sier Aamodt.

Frustrert over Nakstad-debatt

Under onsdagens sending av Dagsnytt 18 konfronterte Aamodt assisterende helsedirektør Nakstad med spørsmål om hvorfor Rensåsen 2021 fikk avslag som testarrangement.

Nakstad forklarte at det lå et skille mellom testarrangementet i Oslo, som ifølge den assisterende helsedirektøren var et forskningsprosjekt, og Rensåsen 2021, som han mente falt utenfor den kategorien. Aamodt mener dette skillet ikke henger på greip.

- Det forklarer fortsatt ikke hvorfor de risikerte massesmitte i Oslo med 10 000 innendørs, men ikke lar oss gjennomføre et testarrangement med 5000 utendørs, sier festivalsjefen.

Festivalsjefen mener, i likhet med Opsahl, at et testarrangement kan medvirke til å skape en trygg arena for opplevelser i en hverdag som fortsatt er preget av pandemi.

- Vårt poeng er å få erfaring med å lage et trygt arrangement under en pandemi, ikke etter. Det er interessant for hele bransjen vi representerer. Men når skal vi få komme i gang? sier Aamodt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer