Truer med moms på bøker

Politikerne truer nå forlagene med å innføre moms på bøker, dersom de ikke setter ned prisene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Ei bok skal være tilgjengelig uavhengig av lommeboka, og hvis ikke forlaget tar henstillingen om å få prisen på bøker ned, kan det være at vi må fjerne momsfritaket, sier

senterpartipolitiker Eli Sollied Øveraas til NRK Kulturnytt.

Ville kjøpt flere

Prisen på bøker har steget 60 prosent mer enn andre varer de siste åra. Konsumprisindeksen på varer og tjenester har økt med 70 prosent fra 1985 til 2000, mens bøker generelt har økt med 125 prosent. Ifølge Gerd Johnsen, ansvarlig for norsk og oversatt litteratur hos Norli, er gjennomsnittsprisen for en ny norsk roman nå på 300 kroner. Deler av Norsk Kulturråds forkningsprosjekt «Strukturendringer i bokbransjen», viser at bokkjøperne ville kjøpt flere bøker om de var billigere.

Vidar Ringstad, seniorforsker på økonomi og kultur ved Telemarksforskning, mener momsfritaket på bøker kan være noe av årsaken til prisøkningen.

- Det fikk bokbransjen til å pådra seg kostnader som spiste opp en god del av fordelene for fritaket, og så måtte de ta det igjen på høye bokpriser.

Ikke virket

Nestleder i kulturkomiteen, May Elisabeth hansen fra SV, vil også se nærmere på ordningen:

- Momsfritaket har ikke virket slik den politiske intensjonen var. Vi ser gang på gang når vi gjør politiske vedtak som vi tror kommer forbrukerne til gode, at de ikke virker. Og da må vi se hvilke tiltakt vi da må sette i gang.

DYR HALVBROR: Lars Saabye Christensens bok «Halvboren» kostet 398 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer