Truer med mulig søksmål

Durek Verrett raste mot mediene i direktesendt Instagram-video - og nevnte muligheten for et søksmål.

ADVARER: Den selverklærte sjamanen Durek Verrett kommer med advarsler til norsk presse. Video: @shamandurek / Instagram. Reporter: Ingebjørg Iversen / Dagbladet TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag bekreftet forlaget Cappelen Damm overfor Dagbladet at de stopper utgivelsen av den selverklærte sjamanen Durek Verretts bok «Spirit Hacking» i Norge. Boka skulle etter planen komme ut i slutten av denne måneden, og har allerede høstet stor kritikk.

Natt til torsdag holdt Verrett en direktesending på Instagram, der han snakket om situasjonen. Her langet han også ut mot norsk presse, som han blant annet anklager for å drive med mobbing.

I sendingen forsvarte han også den kontroversielle påstanden om at kvinner får «avtrykk på innsida av vagina» når de har sex med menn.

Verretts tordentale kan leses i sin helhet i denne saken.

- Kvinner har avtrykk på innsida av vagina, sier han i direktesendingen.

Mener seg feilsitert

Han understreker imidlertid at det dreier seg om et «energiavtrykk», ikke fysiske avtrykk eller arrdannelse. Han mener denne nyansen har gått tapt i medienes framstilling, og i kritikken fra lege Wasim Zahid.

Videre hevder han at pressen har gitt et inntrykk av at han tar betalt for tjenester han sier han utfører gratis.

- Jeg tar ikke penger fra kvinner. Jeg tar heller ikke penger fra folk med kreft. Jeg tar ikke penger fra mennesker med livstruende sykdommer. Alt er gratis, sier han.

Han viser til «tegnefilmer og videoer av at jeg tar penger ut av lomma på folk», trolig en referanse til en sketsj fra NRK Satiriks-episoden «Heia Norge!»

Sketsjen viser Verrett som tar 1000 dollar for å utføre en sjamanistisk rens.

Dagbladets anmeldelse av boka nevnes også i direktesendingen.

Videre sier Verrett at han i ytterste konsekvens vil gå til søksmål mot mediene, uten at han spesifiserer hvem.

- Dere vil mobbe meg. Men dere kan ikke mobbe meg, for jeg er et «powerhouse». Så det dere til slutt vil få meg til å gjøre, er å saksøke dere. Dere sier ting jeg har sagt ute av kontekst, latterliggjør det og skaper splid. Det er ikke det folk trenger akkurat nå.

Boka har tidligere fått sterk kritikk for påstander knyttet til kreftbehandling. Disse påstandene var en viktig del av årsaken til at Cappelen Damm valgte å stoppe utgivelse, ifølge forlagssjef Knut Ola Ulvestad.

- Jeg vet nøyaktig hva jeg har skrevet i denne boka. Og jeg vet at jeg har skrevet at vi trenger leger, og jeg skriver også om de andre tingene som har forårsake sykdommer. Det er ikke bare fordi folk ønsker å bli syke, sier Verrett i direktesendingen.

På spørsmål fra en Instagram-bruker om hvor boka kan anskaffes nå som den ikke utgis på norsk, postet under et innlegg om boka, viser Verrett til Amazon. Videre skriver han:

SVARER: I en direktesendt video på Instagram, utdyper Durek Verrett hva han mente da han sa at «kvinner får visse avtrykk på innsida av vagina, dersom de har for mange sexpartnere». Video: Instagram/shamandurek Vis mer

- Ytringsfrihet finnes ikke i Norge. Media kommer etter deg, og vrir på ordene dine.

I et innlegg på sin «story» på Instagram går Verrett også ut mot nordmenn som han mener utviser dårlig folkeskikk på nett.

- Nordmenn som kommer til denne siden, og som skriver frekke kommentarer eller kaller meg motbydelige ting i stedet for å stille meg spørsmål for å finne ut hva jeg faktisk mener, vil bli blokkert, skriver han.

Innlegget er merket med et norsk flagg.

Lite tro på søksmål

Vidar Strømme er advokat i firmaet Schjødt, ekspert på injuriesaker, og har tidligere representert redaktørforeningen. Han har lite tro på at et søksmål fra Verrett vil føre fram.

- Ut ifra det jeg vet, vil jeg si det virker håpløst å nå fram med et slik søksmål, sier han til Dagbladet.

Han sier Verrett har to muligheter for å gå rettens vei mot mediene:

- Det ene er ærekrenkelse, det andre dreier seg om privatlivets fred. Men det er vel ham selv som har vært mest frittalende om privatlivet sitt. Han kan ikke beklage seg rettslig over at andre bringer videre det han selv har sagt.

Han understreker at han uttaler seg på bakgrunn av alminnelig avislesning, og tar forbehold om at det kan være utsagn han ikke har fått med seg. Han har likevel lite tro på at et søksmål ville ført fram.

- Man har ytringsfrihet, og det jeg har lest framstår som meningsytringer. For meningsytringer er det høyt under taket.

- Må tåle kritikk

I tillegg spiller Verretts egen rolle inn, mener Strømme.

- Han har gjort seg selv til en offentlig person med denne sjamanismen. Det gjør at jeg har veldig vanskelig for å se for meg at noe slik skulle nå fram. Det er veldig usannsynlig, ut ifra det bildet jeg har.

Heller ikke de som lager tegnefilmer trenger å bekymre seg, tror Strømme. At NRK Satiriks' sketsj er tydelig merket som satire, må tas med i betraktningen, mener han.

- Satiren er en kontekst for tolkningen. Man gir da uttrykk for at det man sier ikke skal tas helt alvorlig, nettopp fordi det er satire. Siden han selv har lansert sjamanismen sin, må han tåle kritikk.

Eventuelt manglende forbehold om at de påståtte avtrykkene i vagina er «energetiske», og ikke fysiske, gir heller ikke grunnlag for et søksmål, mener han.

- Jeg kan ikke forstå at det skal være ærekrenkende i denne settingen. Men mediene må på vanlig måte bruke etikken sin, og omtale det saklig.

- Ingen kommentar

For å vinne en ærekrenkelsessak, må man påpeke at man har blitt krenket på en nokså definerbar måte, ifølge Strømme.

- Det må ta utgangspunkt i hva noen har sagt om ham. Man må kunne konkretisere det.

Verken Durek Verrett eller hans publisist har besvart Dagbladets henvendelser i forbindelse med denne saken.

- Ingen kommentar, takk, skrev Sam Ritter til Dagbladet onsdag. Ritter oppgir på sin Instagram-profil at han er Durek Verretts assistent.

På spørsmål om han ønsker å kommentere faglig kritikk mot boka fra blant annet kreftlegene Stein Sundstrøm og Andreas Stensvold, har Verrett tidligere skrevet til Dagbladet:

- Er de sjamaner? Har de trent på metodene våre? Har de satt seg ned og hatt en samtale om metodene våre? Lært om dem? Neppe. Og til de gjør det, er jeg ikke interessert i flere meninger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer