Truer med rettssak - her og nå!

TRONDHEIM: Medarbeiderne i NRK-programmet «Her og nå» er i opprør over at Hjemmet Mortensen lanserer et ukeblad med samme navn. Striden kan havne i retten.

-Jeg synes det er toppen av frekkhet. Det må i beste fall være uvitenhet. Jeg kan ikke fatte og begripe at ikke et mediekonsern som Hjemmet Mortensen har fått med seg at det er et program i radioen som heter «Her og nå», sier programleder Kari Sørbø til Dagbladet.

Også den norske delen av General Electrics-konsernet (GE) vurderer søksmål mot Hjemmet Mortensen. GE hevder at de eier rettighetene til navnet gjennom datterselskapet Her&Nå Handlekonto.

-Våre jurister vurderer nå om det er grunn til å ta saken opp med Hjemmet Mortensen, sier administrerende direktør Niels Juul i GE Capital Bank Norge til fagbladet Journalisten.

Går rettens vei

Radioprogrammet «Her og nå», som hadde premiere 24. august 1981, har bortimot en halv million lyttere. For NRK er det blitt et varemerke.

-Jeg synes dette er veldig dumt. De fleste som lever i dag vet hva «Her og nå» er, fortsetter Kari Sørbø med klar og tydelig sunnmørsstemme, slik radiolytterne kjenner henne. Også redaksjonssjef Sigrid Gjellan er svært opprørt.

-NRK kan ikke godta at de bruker vårt navn. Vi er nå i en dialog med forlaget. Dersom vi ikke blir enige med Hjemmet Mortensen, går NRK til retten med saken, sier Gjellan.

Ikke registrert

Bladet Her og nå skal etter planen komme på gata i neste uke, som en konkurrent til Se og hør.

-Navnet er blitt håndtert av vår opphavsrettsavdeling. Etter vår oppfatning er ikke «Her og nå» et registrert navn, og dermed er det ingenting som hindrer Hjemmet Mortensen fra å benytte dette navnet. Det strider ikke mot noen rettigheter NRK måtte ha, sier advokat Ole G. Klevan i advokatfirmaet Schjøtt til Kampanje.

HØY TEMPERATUR:Kari Sørbø(nærmest) er talskvinne for sine "Se og Hør"-medarbeidere i NRK Radio. De liker ikke at det skal komme ut et ukeblad i SE og HØR-sjangeren med samme navn.