Truer med rettssak

Grafikerleder Gunnar Nordby i Aftenposten er beredt til å gå til rettssak mot Aftenposten-ledelsen hvis hans medlemmer får sparken. Det kan lett skje, fordi 17 grafikere nå må omstille seg.

Aftenposten skal spare 200 millioner kroner, og ledelsen har kvittet seg med 122 årsverk uten å måtte si opp ansatte. Men det er en hake ved det hele:

17 grafikere må omstille seg, og jobbe innen abonnement eller distribusjon. De grafikerne som skifter jobb, må også fryse lønnen helt til de nye arbeidskollegene når dem igjen på lønnsstigen.

Nytt forslag

Leder av Aftenposten Grafiske Klubb (AGK), Gunnar Nordby, sier at ledelsen har gitt klubben en svært dårlig 100-årsgave. Nordby har utarbeidet et nytt forslag til løsning, som han vil fremme på mandagens styremøte i AGK. Onsdag skal kuttene i Aftenposten endelig vedtas.

- Folk mister blant annet skifttilleggene sine, bare det er 50000 kroner. De mister også ei uke ekstra ferie. Ledelsen budsjetterer med et overskudd på over 100 millioner kroner, og skyter derfor spurv med kanoner ved at de forsøker å spare rundt 10 millioner kroner på grafikerne, sier Nordby.

Går rettens vei

Administrerende direktør Olav Mugaas i Aftenposten setter hardt mot hardt.

- Min innstilling til styret er at jeg vil be om fullmakt til oppsigelser dersom ikke 17 grafikere er villig til å omstille seg, sier Mugaas.

Nordby svarer med å varsle kamp i retten.

- Vi aksepterer ikke en eneste oppsigelse, og vi er villige til å bruke rettsapparatet for å unngå oppsigelser av arbeidskolleger, sier Nordby.

Festet grepet

Schibsted har festet et kraftig grep på Gunnar Nordby og co. For nesten nøyaktig et år siden innrømmet Nordby at trykkeriproduksjonen i Nydalen i en periode ikke har gått som normalt.

AGK har derfor et erstatningskrav på 25- 30 millioner kroner hengende over hodet i to år framover.

Nordby, som i dag har ansvar for 156 grafikere i Aftenposten samt de 165 ansatte i Schibsted Trykk, må trolig kjempe en tofrontskamp. Ned bemanningen i Aftenposten vil trolig føre til mindre inntekter for grafikerne i Schibsted Trykk, som trykker avisa. Klarer ikke Schibsted Trykk å finne nye kunder, vil oppsigelser være uunngåelige der også.

Mot nye kutt

Ifølge administrerende direktør Olav Mugaas i Aftenposten er det stor fare for at kuttene på 122 årsverk ikke kan være nok.

- Hvis markedet faller til neste år, så holder selv ikke kuttene på 200 millioner. Vi er i starten av en slik bevegelse. Mitt budskap er at disse prosessene i Aftenposten ikke er slutt med dette. Man er ikke ferdig med å kutte etter å ha vært igjennom en slik bølgedal. Slik er det bare ikke lenger, sier Mugaas.

<B>KLAR FOR RETTSSAK:</B> Gunnar Nordby