FÅR KRITIKK: Loreen har fått kritikk for bruk av det ikoniske bildet «Kvinnän med väskan» under sin opptreden under svenske Melodi Grand Prix. Foto: Fredrik Sandberg/TT
FÅR KRITIKK: Loreen har fått kritikk for bruk av det ikoniske bildet «Kvinnän med väskan» under sin opptreden under svenske Melodi Grand Prix. Foto: Fredrik Sandberg/TTVis mer

Eurovision 2017

Truer med søksmål mot Grand Prix-Loreen

- Moren min blir brukt uten at man kjenner historien, sier Robin Danielsson, sønnen til «Kvinnen med vesken».  

(Dagbladet): Den tidligere Eurovision Song Contest-vinneren Loreen (33) har vært i hardt vær etter sin fremførelse av sitt bidrag i svenske Melodi Grand Prix i år med låta «Statements».

I framførelsen av låta blir det blant annet referert til det ikoniske svenske bildet «Kvinnan med väskan», et bilde tatt av Hans Runessonn, som viser hvordan en nynazist angripes bakfra av en 38 år gammel kvinne som slår vesken sin mot hodet hans. Kvinnens sønn, Robin Danielsson, og fotografen bak bildet har tidligere kritisert hvordan dette momentet blir brukt i showet.

Nå truer sønnen med å saksøke Loreen, Sveriges Television og Melodifestivalen.

Ifølge Danielsson ripper Loreens referanser til det ikoniske bildet opp i gamle sår.

- Jeg vil ha et normalt liv

Til Expressen.se understreker han at søksmålet ikke handler om å tjene penger.

- Jeg kan ikke ha et normalt liv. Tenk deg selv at du blir foreldreløs når du er 15 år slik jeg ble. Min verden ble totalforandret og så blir moren min brukt på denne måten uten at man kjenner til historien, sier han.

Selve historien bak bildet er mørk. I en dokumentar som ble laget av svenske P4 i 2015 tegnes et bilde av en psykisk skjør kvinne med polske røtter. Det siste hun ville var å være noen frihetsheltinne.

Danuta Danielsson hadde bare bodd i Sverige i noen år da bildet ble tatt i Växjö 13. april 1985. Hun hadde kommet til Sverige etter å ha truffet sin kommende ektemann Björn Danielsson på en jazzfestival i Polen i 1981.

Det var ingen hemmelighet for folk i Växjö at Danuta slet med psykiske problemer. Hun hadde også flere opphold ved psykiatrisk avdeling på St. Sigfrids sykehus i Växsjö.

En dag i 1988, tre år etter at bildet av henne ble tatt, tok hun sitt eget liv.

Likte ikke bildet

Av bekjente ble Danuta Danielsson beskrevet som energisk og positiv. Hun tok seg vaskejobber og gikk med avisen for å ikke gjøre seg avhengig av andre da hun kom til Sverige.

Hennes barndom hadde vært vanskelig. Hennes mor hadde psykiske problemer som følge av nazistenes inntog i Polen under 2. verdenskrig. Moren klarte ikke å ta seg av Danuta, som måtte vokse opp hos slektninger.

Danuta hadde et grunnleggende hat mot nazistene, men hun angret seg etter hendelsen under nazistdemonstrasjonen i Växjö. Hun ble også anmeldt for forholdet og ville aldri snakke om bildet eller hendelsen i ettertid.

Loreen har tidligere uttalt til Nöjesbladet at hun av respekt for sønnen og fotografen vil ha en dialog med dem for å diskutere løsninger. I kveld deltar hun i Melodifestivalen «Andra chansen», i Linköping, hvor hun fortsatt har mulighet til å sikre seg en av finaleplassene. Om fremførelsen av låta blir med eller uten referanser til bildet er uvisst. Loreen har ikke kommentert det eventuelle søksmålet.