Truer Telenor

Hvert år taper platebransjen millionbeløp fordi musikkinteresserte på Internett kan hente de nyeste sangene gratis. Men nå har bransjen fått nok. Tono truer med å saksøke nettleverandøren Telenor i kampen mot de omstridte MP3-filene.

Hvis ikke Telenor Nextel går med på å kontrollere hva deres internettbrukere legger på hjemmesidene sine, og sperrer sidene for MP3-filer, vil Tono vurdere å gå til rettssak mot telegiganten.

- Telenor leverer en tjeneste som gjør det mulig å skaffe seg piratkopiert musikk, hevder Inger Elise Mey, jurist i Tono, rettighetsorganisasjonen for komponister og tekstforfattere.

Stjeler fra komponistene

Ofte blir låtene piratkopiert og tilgjengelig på nettet ukesvis før de er tilgjengelige i platebutikkene.

- I utgangspunktet ønsker vi å samarbeide med internettleverandørene for å bli kvitt MP3-filene. Vi skal møte dem etter jul. Men hvis samtalene ikke fører fram, vil vi vurdere rettslige skritt, sier Mey.

Hun mener ikke at det er et brudd på ytringsfriheten om Telenor blir nødt til å kontrollere hva brukerne har på hjemmesidene sine.
- De som legger ut piratkopierte MP3-filer, stjeler fra komponistene. Ytringsfriheten dekker vel ikke tyveri? Vi vil at internettleverandørene skal fjerne ulovlige filer fra brukerområdene. Den teknologiske utviklingen skal ikke stoppes. Men komponistene skal ha sine penger. Det tror jeg folk forstår, sier Mey.

Forkastelig

Denne måneden ble MP3-spilleren, Rio PMP 300, sluppet i Norge. Du kobler den rett til datamaskinen, overfører MP3-filene på 3-4 minutter, og kan deretter bruke den som en vanlig walkman. Produsenter og leverandører av slik maskinvare kan også bli nødt til å møte i retten.
- Kampen mot MP3 blir ikke enklere av at denne spilleren er kommet på det norske markedet. MP3-spillere er med på å øke piratkopieringen av musikk. Det er forkastelig å tjene penger så direkte på systematisk misbruk av andres musikk, sier Mey.

- Forsøk på å stoppe MP3-spilleren i andre land har mislyktes. Men vi følger med på utviklingen i utlandet. Etter jul vil vi vurdere om vi skal gå til rettssak.

Systematisk jakt

- Det er blitt kult å laste ned MP3, konkluderer Mey.

- Forleden var jeg på et julebord for universitetsstudenter. Der ble det spilt en stor samling MP3-filer som var funnet på nettet. Studentene hadde et veldig avansert anlegg og lydkvaliteten var nesten perfekt, sier en opprørt Mey.

MP3-spilleren kan brukes til å høre på lovlig musikk. Det er tillatt å kopiere egne cd-er til privat bruk. Men Tono har ikke tro på at personene som kjøper MP3-spilleren har ærlige hensikter.
- 99,9 prosent av MP3-filene på Internett er piratkopier. Vi overvåket noen «pratelinjer» på nettet i vår, og der ble det byttet 600 musikkfiler hver dag.

I tillegg bytter mange gjennom e-post. Vi har allerede stengt en del store, norske piratsider på nettet. Nå utvider vi jakten, sier Mey.