Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Alvorlige anklager om VGs dekning av Giske-videoen:

Truer tilliten

Det er viktig at alle kort kommer på bordet i denne saken.

GJENNOMGANG: VG varsler en gjennomgang av sin dekning, men også PFU bør inn i denne saken, skriver Dagbladet på lederplass. Foto: NTB Scanpix
GJENNOMGANG: VG varsler en gjennomgang av sin dekning, men også PFU bør inn i denne saken, skriver Dagbladet på lederplass. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TV2 publiserte onsdag kveld en omfattende artikkel og et intervju med Sofie (27), som er kvinnen som danset med Trond Giske i den mye omtale videoen fra Bar Vulkan i Oslo. Kanalen har etter hennes ønske ikke brukt etternavnet.

I TV2-saken forteller hun om møtet med VG-journalisten som intervjuet henne. Det skjedde i forkant av avisens publisering av videoen sammen med varselet fra Knut Sandli i Fagforbundet.

Hun sier til TV2 at hun flere ganger i intervjuet med VG understreket at hun opplevde møtet med Giske som uproblematisk, hun reagerte også på det anonymiserte sitatet VG-journalisten valgte å bruke i artikkelen.

Til TV2 sier hun at da hun fikk VG-saken opplest av journalisten før publisering, sa hun klart fra om at den siste delen av sitatet hennes måtte fjernes - altså uttalelsen «det ble litt mye», så hun og venninna dro derfra.

Dette er en alvorlig sak. Slik den nå framstår ser VG ut til å ha håndtert kildearbeidet på en oppsiktsvekkende dårlig måte. VGs sjefredaktør Gard Steiro innrømmer overfor TV2 at dette er en svært alvorlig sak, og at VG arbeider med å rydde opp og bringe klarhet i hva som har skjedd.

VGs tidligere sjefredaktør og nåværende styreleder, Torry Pedersen, mener VG må ha en «nærmest kirurgisk gjennomgang av hva som gikk feil». Men det bør ikke bare være VG selv som ettergår denne saken. Også Pressens faglige utvalg (PFU) bør behandle denne saken.

Leder i Presseforbundet, Elin Floberghagen, har uttalt at hun er enig i dette. Vi ser gjerne at hun om nødvendig bruker initiativretten sin slik at saken kommer opp til full PFU-behandling.

Det er viktig at alle kort kommer på bordet i denne saken. Den er først og fremst en utfordring for VGs tillit, men alle i norsk presse vil følge denne saken med stor interesse.

Saken berører noe grunnleggende ved troverdigheten pressen er helt avhengig av. Et ryddig og skikkelig forhold til kildene, enten det dreier seg om behovet for kildebeskyttelse eller retten til å bli gjengitt på en fair og sannferdig måte, er forutsetningen for hele virksomheten. Det er ryggraden i pressens etiske regelverk.

Å gå på akkord med dette, bryter båndet til de vi snakker med og de vi snakker til.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!