Truet med å brenne koranen

Shabana poengterte litteraturens makt.

(Dagbladet.no): Shabana Rehman ledet Litteraturfestivalens åpningsshow på Maihaugen på Lillehammer. Her holdt hun en apell hvor hun etterlyste flere bokbål her i landet, og holdt et brennende lys under koranen.

- Denne boka har mer makt en noen annen i vår tid. Hvis jeg brenner den… får den kanskje enda mer makt. Det burde være flere bokbål i dette landet, det burde det. Ikke vær redd for at boka di blir brent, vær redd for at den ikke blir brent Tusen takk for meg, sa Shabana, og blåste ut lyset.

Koranen forble intakt. Blant de mange overraskede tilskuerne, befant også forlagssjef Willam Nygaard seg. Forleggeren, som ble skutt og livstruende skadet etter å ha gitt ut Salman Rushdies «Sataniske vers» i 1993, satte tydelig ikke pris på opptrinnet.

Nygaard ristet på hodet med en oppgitt mine mens resten av salen klappet for Rehman.

Ærlig og begeistret

Under åpningsshowet leste også skuespiller Anders Baasmo Christiansen fra Harry Martinsons framtidsepos «Aniara» fra 1956, med et mellomspill i form av en koreografi - en cabaret aspirateur - ved Teresa Utsetø.

Johan Saras joik fikk selskap av Kristin Sevaldsens saksofon og Morten Hovlands film inn i et landskap der asfalten møter fjellet og joiken møter elektronikken.

Aslak Sira Myhre fikk Eckbos legaters kulturpris. 35-åringen ble med det tidenes yngste vinner.

Truet med å brenne koranen

- Du er en ærlig og begeistret litteraturformidler, sa prisutdeler Randi Thorsen til vinneren. Hans arbeid i Foreningen les og Litteraturhuset i Oslo gjør ham til en verdig mottaker av legatet på 200 000 kroner.

Doublougprisen gikk til de to forfatterne Ragnar Hovland og Merete Lindstrøm. Begge var svært glade for utmerkelsen.

Tonesatt framtidsspråk

Øyvind Rimbereids «Solaris korrigert» (2004) er det nyeste verket som kom med i Den norske litterære kanon, de 25 viktigste norske bøkene gjennom tidene, kåret på fjorårets festival.

Jens Petter Nilsen og Hallvard Hagen i elektronikaduoen Xploding Plastix har nå komponert et stykke som tonesatte Rimbereids spesielle framtidsspråk midtveis i forestillinga.

Wergeland og Beatles

Jostein Gaarders prolog handlet om årets litterære jubilant Henrik Wergeland og hans «Til foraaret» og The Beatles’ «Across The Universe», knyttet til årets festivaltema: Framtida.

- 4. februar i år ble alle oppfordret til å spille låten på verdens første «Across The Universe»-dag. NASA sluttet seg til festen og sendte låten ut over verdensrommet, i retning Stella Polaris. I år 2439 når lydbølgene sitt mål, hvordan ser verden ut da, om 431 år, spurte Gaarder seg.

Truet med å brenne koranen

Prologen rundet han av på denne måten:

- Leve Wergeland og Litteraturfestivalen, og leve den nye estetikken og poetikken som vi ser et glimt av bak den svingen vi kaller framtida.

Les hele Jostein Gaarders prolog i morgendagens papirutgave av Dagbladet.

Gode rammebetingelser

Da gjensto bare kulturminister Trond Giskes offisielle festivalåpning.

- Tusen takk for invitasjonen til å åpne Norges største og viktigste litteraturfestival. Mange av oss har stor glede av norsk litteratur. Det har jeg også, både som leser, som formidler overfor mitt fem år gamle barn og som kulturminister på festivaler i utlandet, åpnet Giske.

Ministeren valgte også å se bakover i åpningstalen og snakket om den nasjonale litteraturens dype krise for 40 år siden, og hvordan noen visjonære politikere løste krisa gjennom rammebetingelser som innkjøps- og støtteordninger.

- Dette arbeidet er en av grunnene til at norsk litteratur blomstrer i dag

- Jeg skulle ønske ytringsfriheten ble brukt enda mer av forfatterne i framtida, mente Giske, og siterte den israelske forfatteren Amos Oz før han erklærte litteraturfestivalen for åpnet.

Nå er åpningsfesten unnagjort, men litteraturen kan nytes til fulle i ytterligere fem dager på Lillehammer.

Sendinga fra åpningsforestillinga ble produsert av masterstudenter på tv-utdanninga ved Høgskolen i Lillehammer.

RISTET PÅ HODET:</B> William Nygaard ristet på hodet av Shabana Rehmans trusler om brenning av koranen.
STINN BRAKKE:</B> Over 600 personer hadde funnet veien til åpningsshowet.
FRAMTIDSEPOS: Skuespiller Anders Baasmo Christiansen leser fra Harry Martinsons "Aniara" fra 1956.
I PUBLIKUM: Stig Sæterbakken, kunstnerisk rådgiver i Norsk litteraturfestival og forfatter Jostein Gaarder.
VANT PRIS: Aslak Sira Myhre vant Eckbos legat pålydende 200 000 kroner.
JOIK FOR FRAMTIDA: Johan Sara akkompagnert av Kristin Sevaldsens saksofon.