Trusler mot NRK-ansatte

- Truet med å skyte meg

NRKs internundersøkelse viser at flere ansatte har ubehagelige opplevelser og opplever hets fra publikum. Nå forteller flere om både trusler og hatmeldinger for jobben de gjør.

DRAPSTRUET: NRK-journalist Jøte Toftaker forteller at han har blitt drapstruet på grunn av jobben sin. Han er langt fra den eneste ansatte i statskanalen som har hatt ubehagelige opplevelser på jobb. Foto: Privat

DRAPSTRUET: NRK-journalist Jøte Toftaker forteller at han har blitt drapstruet på grunn av jobben sin. Han er langt fra den eneste ansatte i statskanalen som har hatt ubehagelige opplevelser på jobb. Foto: Privat

Vis mer
Publisert

NRK-journalist og Dagsrevyen-reporter Jøte Toftaker er en av de ansatte i statskanalen som har opplevd å få drapstrussel på grunn av jobben sin.

- For fem-seks år siden fikk jeg en mail fra en person under tvungent psykisk helsevern som truet med å skyte meg. Det var ganske ubehagelig da jeg fant ut at det var fra en alvorlig syk person, men både jobb og politi tok det alvorlig, sier Toftaker til Dagbladet.

- Stor grunn til bekymring

Toftaker er ikke den eneste NRK-ansatte som har hatt dramatiske opplevelser i jobbsammenheng. I juni kom resultatene fra internundersøkelsen til NRK som kartlegger vold, trusler, trakassering og uønsket oppmerksomhet NRK-ansatte opplever.

Resultatene var dramatiske. Elleve prosent av NRKs ansatte hadde opplevd dette. For nyhetsdivisjonen var tallet betydelig høyere - 32 prosent. Flertallet oppga at de oftest blir rammet av trakassering/sjikane, der tallet er 58 prosent.

Da Dagbladet kontaktet redaktør i NRKs nyhetsdivisjon, Knut Magnus Berge, tidligere i sommer, hadde han følgende å si om tallene:

- Tallene er høye og økende, og dette gir stor grunn til bekymring. At nyhetsdivisjonen er mest utsatt er kanskje ikke så overraskende, sa Berge til Dagbladet.

Etter resultatene fra undersøkelsen forelå, har Dagbladet kontaktet over 40 ansatte i NRK for å høre deres erfaringer med vold, trusler, trakassering og uønsket oppmerksomhet.

Flere forteller at de har opplevd å få noen ubehagelige meldinger fra publikum, men de mener andre har hatt verre opplevelser enn dem. De ønsker derfor ikke å uttale seg. Flere har ikke svart, mens noen vil stå fram å fortelle om opplevelsene.

- Ekstra ubehagelig

Da Jøte Toftaker ble drapstruet kom trusselen fra en ukjent e-post-adresse. Etter litt research fant han fram til en blogg til en person som framsto som psykisk syk.

- Jeg tror det bare var en person som har sett meg på NRK. Jeg vikarierer av og til som programleder og går live. Jeg har aldri møtt personen og vet ikke hvem det er, sier Toftaker.

Han fant også ut at personen som kom med trusselen var veteran i Forsvaret, og på et bilde var personen avbildet med våpen.

- Det gjorde at det ble ekstra ubehagelig, sier Toftaker.

Hendelsen satte også sitt preg på NRK-journalisten. Etter drapstrusselen så Toftaker seg nødt til å lukke Instagrammen sin en periode. Da fikk han nok en ubehagelig opplevelse med personen som framsatte drapstrusselen.

- Jeg fant personen der (på Instagram, journ.anm.). Han var en av følgerne mine, og jeg fjernet han som følger.

- Ble slått ned

Drapstrusselen var heller ikke den første ubehagelige opplevelsen Toftaker har hatt i jobben som journalist.

I 2001 skrev han en sak om ulovlig skjenking ved den lokale MC-klubben i Oppdal. Da var han student i Volda. To år seinere, mens han jobbet i NRK, ble han slått ned.

- Jeg fikk stadig høre at folk var sinte på meg. Jeg jobbet litt som bartender der da jeg var hjemme iblant. Det var flere ganger folk som viste fingeren til meg. Jeg var ute en gang og en del fra miljøet var der. Jeg følte meg truet tidlig på kvelden. Jeg sa også fra til vekterne på utestedet om det, sier Toftaker, og fortsetter:

- Bare noen minutter etter jeg kom ut ble jeg slått ned.

- Det var ekstremt ubehagelig. Men samtidig var jeg veldig klar over at det var noe som skjedde på grunn av jobben min. Jeg anmeldte det, og politiet tok det seriøst.

Etter at han anmeldte voldsepisoden ble han truet til å trekke anmeldelsen. Personer i miljøet som slo han ned, oppsøkte folk Toftaker kjente, som ble bedt om å ringe Toftaker for å trekke anmeldelsen.

Han forteller videre at han fikk god støtte fra statsadvokaten og påtalemyndigheten.

- Men jeg var redd på den tida for hvor tette bånd denne gjengen hadde til de store gjengene. Det var litt ubehagelig å tenke på. Men det var aldri flere enn fra de lokale, sier Toftaker.

Voldsepisoden resulterte også i flere rettssaker.

- Det ble flere rettssaker med til sammen fire runder, to i tingretten, en i lagmannsretten som gikk videre til høyesterett, sier Toftaker.

ENDRINGER: Har du fått med deg de nye endringene i Dagsrevyen? Video: NRK Vis mer

Flere varsler ikke

Et annet nedslående resultat fra NRK-undersøkelsen viser at 38 prosent av de spurte i undersøkelsen ikke har varslet om ubehagelige opplevelser. De fleste har heller ikke delt det med noen andre på jobben. De mente det ikke var alvorlig nok.

Da Toftaker ble utsatt for drapstrusselen fra den psykisk syke personen varslet han NRK. Han har ikke noe å utsette på håndteringen fra arbeidsgiveren.

- Det er bevisstgjøring vi har gått opp i NRK som kan skje med ujevne mellomrom. Man skal varsle hvis man har opplevd noe ubehagelig. Min redaktør og personalsjefen på Tyholt var i dialog med politiet og jeg ble veldig godt informert. Jeg fikk snakket med politiet, og de tok ransaking hjemme hos personen.

Landsstyremedlem og leder for Norsk Journalistlag i NRK, Rolf Johansen, sier til Dagbladet at han mener det er viktig at de ansatte varsler om ubehagelige opplevelser.

- Mange sier at de ikke rapporterer inn opplevelsene og ubehaget, for de mener selv at det er for smått. Det tenker jeg er feil. Alle burde rapportere, så vi får den fulle oversikten, sa Johansen til Dagbladet.

Hets for legningen sin

NRK-profil Noman Mobashir sier at han har fått flere ubehagelige meldinger. Han påpeker imidlertid at omfanget nå ikke er like stort som tidligere.

- Det går stort sett på legning eller etnisk bakgrunn. Nedsettende bemerkninger om at jeg er homofil. Helst på Instagram fra anonyme profiler. Det kom også en del hets da jeg skulle kommentere barnetoget under 17. mai for er par år siden, sier Mubashir til Dagbladet.

Mubashir forteller at hetsen han har mottatt kan være fra folk som har lite til overs for muslimer. Stygge e-poster kom også da han ledet programmet «Ramadan med Noman».

- De vil ha seg frabedt at muslimer tar over NRK. Det samme tankegodset deler de som ikke liker Pride. At de homofile tar for mye plass og gjør så mye ut av seg, sier Mubashir.

- Så vi ser de samme diskriminerende strukturene i samfunnet vårt som forsøker å marginalisere oss journalister og medieprofiler med minoritetsbakgrunn, mener Mubashir.

HETS: NRK-profil Noman Mubashir har flere ganger opplevd hets, da særlig for legningen sin. Foto: Espen Solli / Se og hør
HETS: NRK-profil Noman Mubashir har flere ganger opplevd hets, da særlig for legningen sin. Foto: Espen Solli / Se og hør Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer