Truet til stillhet av rasister

Regjeringen kan ikke toe sine hender for rasisme og fordommer i samfunnet.

LITE HANDLING: «Når skal regjeringen gjøre noe konkret med de fordommene og det hatet som møter romfolket og andre minoriteter i Norge?,» spør artikkelforfatteren. Foto: Leonhard Foeger / Reuters / NTB Scanpix
LITE HANDLING: «Når skal regjeringen gjøre noe konkret med de fordommene og det hatet som møter romfolket og andre minoriteter i Norge?,» spør artikkelforfatteren. Foto: Leonhard Foeger / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Elise Karlsen fra Lakselv er en ung dame med et engasjement og et hjerte for de svakeste i samfunnet. Hun ønsket å gjennomføre en markering til støtte for romfolket i Oslo. En liten markering som var tuftet på solidaritet og støtte til et undertrykt folk. Hva skjer? Hun må tåle både sjikane og drapstrusler. En anonym person gjorde det klart at hun ville bli skutt dersom hun møtte opp på Rådhusplassen. Familien begynte å bli urolig. Det er ikke så lett å berolige en bekymret mor når datteren skal reise langt hjemmefra, med vissheten om at hun er truet på livet hvis hun gjør det.

Hadi Lile.
Hadi Lile. Vis mer

Da jeg leste om denne engasjerte damen, som ble truet til stillhet to dager etter 22. juli, var det som om alle de flotte ordene til Jens Stoltenberg og alle minnetalene mistet sitt innhold. Ordene hadde fått en flau og ekkel smak. «Vi lot oss ikke forandre», proklamerte Jens Stoltenberg. Nei Norge er like rasistisk som før, om ikke verre. Når skal regjeringen gjøre noe konkret med de fordommene og det hatet som møter romfolket og andre minoriteter i Norge? Var det noen politikere fra regjeringshold som tok Elise Karlsen i forsvar, som ringte foreldrene og forsikret dem om at hun skulle få gjennomføre sin markering i Oslo trygt? Nei, ingen. Kanskje fordi nyheten bare ble formidlet av NRK Sápmi. Riksmedia brydde seg ikke om saken til tross for at det er midt i verste agurktiden. Kom igjen, reager riksmedia!

Visesangeren Mikael Wiehe kom til Utøya 22. juli og sang de legendariske ordene til Björn Afzelius: «Vakna upp fatta mod börja se dig omkring, bli inte en av de som bara står där se'n och säger att jag visste ingenting.» Jens Stoltenberg, AUF-ledelsen og et kobbel av politikere satt der og lyttet andektig. Men hørte dere ikke etter? Kom igjen, reager!

Følg oss på Twitter

Jeg har i det minste opprettet en Facebook-event og satte i gang med å invitere folk til en markering til støtte for romfolket. Regjeringen kan ikke toe sine hender for rasisme og fordommer i samfunnet. Hvor er de gjennomtenkte strategiene og utredningene som kan danne grunnlag for en mer effektiv politisk handling? Kom igjen Stoltenberg, reager! Jeg håper du kan ringe til Elise Karlsen og til hennes mor, invitere dem til Oslo og forsikring om at regjeringen tar ansvar for deres sikkerhet. Jeg håper også du har tid til å komme til Rådhusplassen i kveld kl. 18 og vise din moralske støtte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer