På kornet

Truffet av lynsalget

Jeg trodde jeg var rasjonell. Jeg tok feil.

HELDIG? Kanskje det ikke kan kalles flaks at jeg snublet over dette bare-i-dag-salget akkurat nå. Foto: A. og I. Kruk / Shutterstock / Scanpix.
HELDIG? Kanskje det ikke kan kalles flaks at jeg snublet over dette bare-i-dag-salget akkurat nå. Foto: A. og I. Kruk / Shutterstock / Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kom igjen. Jeg vet jo at det ikke er sant. At det bare er tull når tredje mail den dagen roper opp om det vidunderlige salget som jeg ikke må glemme at slutter ved midnatt. At jeg dagen etter vil få en ny mail om at har du sett, vi kjører det salget en dag til, vi. At «flash sales» i motsetning til alt annet som har med lyn å gjøre er nitid planlagt av folk som kjenner meg bedre enn jeg gjør selv. At jeg må lukke ørene for løftene om 43 % avslag på en vare som det er umulig å si hva kostet i utgangspunktet og hvis reelle verdi er like flyktig og esoterisk som frostrøyk i en vintergate.

Og likevel. Likevel prokrastinerer jeg ved å sjekke den andre innboksen, den for alle de som ikke kjenner meg personlig men skriver til meg som om de gjør det. Likevel sender jeg e-poster til kjæresten for å spørre om hvordan var det, egentlig, var det ikke ikke slik at vi trengte grytekluter og desilitermål?

Omtrent seksti år etter at Marlboro-cowboyen fikk drømmende menn til å glemme at de noen gang hadde hørt om noe som het lungekreft, har amerikanerne eksponert noe like banalt forførerisk: Det tidsbegrensede salget. Gjerne i kombinasjon med et medlemskap som får mengden bonuskort i lommeboken til å bli enda et par millimeter tykkere. Bare-i-dag-salget får deg til å føle deg heldig, selv om du kanskje ikke er det. Det som får deg til å tenke «så kjekt», selv om du egentlig ikke hadde tenkt på før at bittelitt billigere bakeutstyr var akkurat det du ønsket deg. Det får deg til å vegre deg mot å kjøpe noe som helst til vanlig pris, fordi det sikkert selges med 30 % rabatt ett eller annet sted, i et hjørne av det veldige internettet.

Skjønt, kanskje burde jeg være glad for lynsalgene. Når de napper i meg, er det umulig å føle at det står særlig godt til med integriteten. De minner meg om at det er mye i en person rasjonaliteten ikke rår med, at jeg også er slave av mine grådige instinkter. Det er jeg glad for. De, og de Kähler-telysholderne jeg ellers måtte gitt det dobbelte for.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer