Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Truls Mørk klarer ikke spille lenger

Stjernemusiker Truls Mørk (48) vet ikke om han noen gang vil bli frisk nok til å kunne spille cello igjen.

SYK: Truls Mørk ble bitt av flått og pådro seg senere den femte barnesykdom. Han kan ikke lenger spille chello, og har avlyst alle konserter ett halvt år framover. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
SYK: Truls Mørk ble bitt av flått og pådro seg senere den femte barnesykdom. Han kan ikke lenger spille chello, og har avlyst alle konserter ett halvt år framover. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer

||| (Dagbladet): På høyden av sin internasjonale karriere, ble den verdensberømte 48-åringen i april uten forvarsel rammet av betennelse i sentralnervesystemet.

Han har hatt 200 reisedøgn i året, og de store orkestrene har stått i kø for å ha få ham som solist. De siste månedene har Truls Mørk i lange perioder vært lenket til senga.

— Jeg har vært veldig dårlig, og redd for hva som egentlig feiler meg, sier han.

Lenge har legene ment at det er flåttbitt som har ført til disse verste månedene i Truls Mørks liv, men de er ikke sikre.

Dagbladet møter Spellemann og Grammy-vinneren hjemme på Slemdal i Oslo. De kraftige hodeplagene har gradvis sluppet taket, og det gir optimisme.

— Jeg gleder meg til å ta fatt på et liv igjen med familien min, sier Mørk.

Men han har ennå en lang vei å gå før han blir helt friskt — hvis han noensinne blir det. Lammelsene i venstre skulder og arm er fortsatt for store til at han klarer å spille på sin 12-millionerscello fra 1723.

— Bare tiden vil vise om jeg blir bra igjen. Akkurat nå holder jeg det helt åpent, sier Truls Mørk.

Syk på turné
I april står den verdenskjente musikeren foran en turné i Japan med det nasjonale symfoniorkesteret NHK da han plutselig blir akuttsyk.

Det begynner med høy feber, men Truls Mørk hiver inn på en rekke Paracet og gjennomfører den første av konsertene. Det står penger på spill for flere enn ham. Dagen etter får han voldsomme smerter i kroppen. Når det blir klart at han ikke er i stand til gjøre turneen, snur den japanske agenten ryggen til ham.

ETTERTRAKTET SOLIST: Mørk spiller her med Oslo-Filharmonien. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
ETTERTRAKTET SOLIST: Mørk spiller her med Oslo-Filharmonien. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

Etter mye strev får han tak i en flybillett hjem. På flyet blir tilstanden kraftig forverret. Etter mellomlanding i Frankfurt blir han i all hast innlagt på sykehus.

Normalt ville han akkurat nå vært på turné med et annet berømt orkester, et eller annet sted i verden. Spilt Dvorak, Brahms eller Bach foran flere tusen mennesker. Nå har musikeren avlyst alle sine konserter og plateinnspillinger ut 2010. Han har ikke brukt så mye energi på akkurat det.

Stående applaus og strålende kritikker har vært fjernt for Truls Mørk de siste månedene.

— Jeg har ikke tenkt på annet enn å bli frisk, såpass alvorlig har det vært, sier han.

Ligget i mørke
I lange perioder har han ligget i mørke, uten å kunne lese, se TV — eller høre musikk, alene på et rom.
— Å bli trett av noe som jeg har sterke følelser for, har vært spesielt vanskelig, sier Mørk til Dagbladet.

Ellers kjærlig støy fra barna har vært en utfordring. Han har ikke orket å ha dem rundt seg så lenge av gangen.

— Barna mine hadde nok håpet at de skulle få se mer til meg, da jeg ble hjemme. Det vil jeg endre på nå som jeg er blitt bedre, sier Truls Mørk.

BITT AV FLÅTT: Lammelsene i venstre skulder og arm er fortsatt for store til at han klarer å spille på sin 12-millionerscello fra 1723. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
BITT AV FLÅTT: Lammelsene i venstre skulder og arm er fortsatt for store til at han klarer å spille på sin 12-millionerscello fra 1723. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer

Han legger ikke skjul på at de tunge tankende har kommet over ham.

— Jeg har tenkt at hvis jeg alltid skal ha det slik, så er ikke det noe liv i det hele tatt.

Bitt av flått
Noe så uskyldig som den såkalte «femte barnesykdom», er det Truls Mørk er rammet av. 40 prosent av befolkningen har parvovirus B19. Men hos noen få gir det dramatiske utslag. I verste fall kan det bety døden. Mørk har fått betennelse i sentralnervesystemet, med påfølgende hjernebetennelse, encefalitt, og lammelser i skuldermuskel i venstre arm.

— Hvorfor skulle jeg være en av de få i verden som har fått et sånt utslag, spør han seg selv.

— Men det er vel slik sykdom rammer, legger Mørk til, og smiler.

Det er ennå en viss sannsynligheten for at sykdommen Truls Mørk har fått påvist skyldes flåtten. En varm sommerdag i 2006, «typisk norsk og uamerikansk», ville han spasere til konsertstedet i Saratoga. Der skulle han være solist med det berømte The Philadelphia Orchestra. Ironisk nok gikk han i veikanten for ikke å bli kjørt ned av biler. Noen dager seinere fikk han smertelig erfare hva den amerikanske byen i delstaten New York er godt kjent for: store mengder blodsugende og farlig flått.

— Jeg hadde store røde rundinger på leggene etter bittene, beskriver Mørk.

Glad for legehjelp
Han er imponert over legenesinnsats, men endelig svar påhvorfor han ble så hardt rammet kan de ikke gi. Det gjør ham engstelig.

— Noen leger har sagt at jeg ikke kan regne med at muskelen i venstrearmen leger seg i det hele tatt, mens andre er mer optimistiske.

— Men det kan være at du aldri klarer å vende tilbake til å være musiker på toppnivå igjen?

— Det er en reell mulighet som jeg har tenkt på, ja.

— Hva har du tenkt, da?

— Jeg savner følelsen av å frambringe lyd, det er en utrolig god følelse. Men det er klart, jeg har hatt en til dels stressende tilværelse. 80 til 100 konserter i året, alltid et press om å være i toppform.

Siste plate
Nå har musikeren med en 25 år lang karriere bak seg, ikke spilt på sju måneder. Uten forsikring, betyr det også at han har tapt store penger — en ekstra belastning på toppen av sykdommen.

— Som omreisende fant, har jeg fått inntektene mine fra konsertene. Når du ikke spiller, blir det ingen penger, sier Mørk.

Derfor er familien nå glad for at han nå er i ferd med å vende tilbake til undervisningsjobben ved Norges musikkhøgskole, der han er professor.

— Hvis jeg ikke kan spille,kan jeg bruke kunnskapen min på studentene, og det er jo en god tanke, sier Mørk.

Når Dagbladet går, får vi ei platestukket i hånda: «Truls Mørkplays Hallgrimsson». Han vil at vi skal ta den med til Dagbladets anmelder av klassisk. På coveret er det bilde av to hender.

— Det er en mulighet for at det blir min siste CD, sier Truls Mørk, med et forsiktig smil om munnen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media