Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Trump aborterer sitt eget favorittstempel

For den republikanske presidentkandidaten Donald Trump kan valgkampen ha fått en bråstopp etter at han begynte å rette sine klamme, små fingre mot kvinners underliv.

I TRØBBEL: Situasjonen ser langt dystrere ut for den republikanske presidentkandidaten Donald Trump etter den siste tidas trøbbel. Foto: REUTERS/Ben Brewer
I TRØBBEL: Situasjonen ser langt dystrere ut for den republikanske presidentkandidaten Donald Trump etter den siste tidas trøbbel. Foto: REUTERS/Ben Brewer Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Både republikanerne og demokratene holdt i natt sine primærvalg i den amerikanske delstaten Wisconsin. Resultatet bør gi begge favorittene, henholdsvis Donald Trump og Hillary Clinton, grunn til å svette. Trump ble som ventet knust av Cruz, mens Bernie Sanders slo Clinton.

Alle skuer nå videre mot valget i svært folkerike New York 19. april. Det er hjemstaten til både Trump og Clinton hvor begge, ifølge Realclearpolitics, ligger godt an. Men resultatet i Wisconsin kan endre kursen på valgkampen. For Sanders, som allerede har vunnet de fem foregående delstatene, kan seieren gi ham viktig momentum videre i kampen mot Clinton.

For Trump kan det store nederlaget skape usikkerhet og dramatisk bremse ferden hans mot å vinne det republikanske kandidaturet. Situasjonen er allerede svært alvorlig. Før nattens valg hadde Trump 737 av de 1237 landsmøtedelegatene han trenger for å vinne den republikanske nominasjonen. Dersom han ikke klarer å karre til seg noen delegater i Wisconsin, må han nå vinne 70 prosent av de resterende delegatene. Det blir ikke lett. 

Tidligere i valgkampen har kjendisrikingen og eiendomsmagnaten kunnet komme med det ene utspillet drøyere enn det andre uten å bli straffet. Han har kunnet beskrive mexicanere som voldtektsmenn, ta til orde for å nekte alle muslimer adgang til USA, gjøre narr av funksjonshemmete journalister og amerikanske krigshelter og oppfordre til vold på sine valgkampmøter. Han har gang på gang avslørt hvordan han lyver, er i stand til å skifte standpunkt så ofte at det noen ganger skjer i løpet av samme setning, og hvordan han egentlig er usedvanlig ukvalifisert til å bli USAs neste president. Likevel har tilhengerne bare jublet høyere og båret ham fram.

Trump har nemlig klart å framstå som outsideren med klar tale og folkelighet. Han er den milliardæren som gjennom angivelig suksess i forretningslivet har vist evnene som skal til for å røske opp i det dypt mislikte politiske etablissementet og forhandle en bedre «deal» for USA. Blant etablissementet har desperasjonen bredt seg som en gressbrann. Selv helt sentrale deler av partiet støtter nå opp om den erkekonservative og dypt mislikte Cruz bare for å få stoppet Trump. 
 
Men Trump kan ha klart å stikke sine berømte og litt for små hender dypt i salaten. Først ble den tidligere missekongen illsint da en uavhengig anti-Trump-organisasjon brukte et gammelt nakenbilde av modellkona hans Melania. Han svarte med å anklage Cruz for å stå bak og retweetet et svært uheldig bilde av kona til Cruz ved siden av et glamorøst bilde av sin egen Melania. Så ble valgkampsjefen hans Corey Lewandowski, siktet for å ha vært for hardhendt mot en konservativ, kvinnelig journalist. Før overvåkingsbilder tydelig viste hva som skjedde, hevdet Lewandowski at journalisten led av «vrangforestillinger», og at han aldri hadde møtt henne. Trump støttet valgkampsjefen. Verst gikk det imidlertid da Trump sa til MSNBC at kvinner som tar abort bør få «en eller annen straff». Det mener ikke en gang de mest intense, konservative abortmotstanderne, som Cruz, som ikke en gang vil tillate abort ved voldtekt eller incest. Selv trakk Trump uttalelsen neste dag. 

Mens tidligere mediekontroverser har gitt Trump en boost, er selv enkelte kjernevelgere nå blitt litt nølende. Å angripe andres ektefeller for måten de ser ut på og deretter forsvare seg med at det var «han som begynte», er mildt sagt både ufint og barnslig. At han deretter klarte å tråkke så feil i abortspørsmålet, som er en av de viktigste sakene for mange konservative velgere, har fått mange på konservativ side til å tvile. 

Fortsatt er det liten tvil om at Trump vil klare å vinne flest delegater før landsmøtet, men tabbene hans den siste uka kan vise seg å bli skjebnesvangre. Innad kan det ha gjort ham så svekket at det blir lettere for alle dem i det republikanske partiet som ikke vil ha ham, å trekke fram en annen kandidat på landsmøtet. Utad kan dette få ham til å framstå som en enda eklere mannssjåvinist - særlig blant kvinnelige velgere. Ifølge en fersk meningsmåling fra CNN/ORC er Trump allerede mislikt av 73 prosent av kvinner. Det er dårligere tall enn noen annen presidentkandidat noensinne. Det er også alvorlig for republikanerne. En av de viktigste konklusjonene i deres egen havarikommisjon etter valgnederlaget i 2012 var at de ikke klarte godt nok å nå ut til kvinner og minoriteter. Med Trump i førersetet er partiet i ferd med å gjøre det enda verre for seg selv. 

Trumps kvinnetrøbbel er dermed en gavepakke for Hillary Clinton og demokratene. Sanders svært gode kveld i Wisconsin kan imidlertid bety trøbbel også for henne. Hun er langt fra overlegen, og Sanders-leiren har nå gjort det klart at de har en klar strategi. De ønsker å bli værende i valgkampen så lenge at de hindrer Clinton i å kapre de 2383 ordinære delegatene hun trenger for å vinne nominasjonen. Deretter ønsker Sanders å komme til landsmøtet og overbevise tilstrekkelig av de såkalte superdelegatene om å skifte side og støtte seg. Foreløpig har Sanders såpass mye momentum, entusiasme og pengestøtte at han kan henge med en god stund til.

Årets nominasjonsvalgkamp viser ingen tegn til å nærme seg slutten. Tvert imot kan de siste dagenes utvikling og resultatet i Wisconsin bety at det går mot to ekstraordinære landsmøter i sommer hvor både demokratene og republikanerne står uten en klar presidentkandidat. Det vil i så fall bety store porsjoner hestehandel, røykfylte bakrom og kampvotering.